Cuprins:
Protestatarii, supuși celui mai dur tratament
Levan Ioseliani a declarat că el şi funcţionarii săi au întâlnit protestatari supuși „celui mai dur tratament” din partea poliției.
„În cele mai multe cazuri, aceştia s-au ales cu răni grave în zona feţei, a ochilor şi a capului, ceea ce practic exclude chiar şi posibilitatea ca poliţia să fi folosit de fiecare dată forţa necesară şi proporţională împotriva lor”, a transmis Ioseliani, citat într-un comunicat de presă.
„Zonele, caracterul şi gradul leziunilor creează impresia credibilă că poliţia foloseşte metode violente împotriva cetăţenilor pentru a-i pedepsi. Violenţa intenţionată şi severă în scopul pedepsirii constituie un act de tortură”, a subliniat el.
Liderul unui partid din Opoziție, bătut și arestat
Miercuri, a doua zi după constatărilor Avocatului Poporului din Georgia, a apărut o înregistrare video cu violențele aplicat de polițiști împotriva unui lider al Opoziției care a fost săltat din propriul birou.
Liderul partidului Droa, Nika Gvaramia, a fost bruscat şi apoi luat de poliţişti cu cagule. El este purtat de braţe şi picioare de mai mulţi bărbaţi pe nişte trepte, potrivit imaginilor difuzate în direct de postul de televiziune independent Pirveli.
Partidul de Opoziţie Coaliţia pentru Schimbare afirmă că Gvaramia, un avocat în vârstă de 48 de ani devenit politician, a fost „aruncat într-o maşină a poliției în timp ce era inconştient din cauza agresiunii fizice”.
O purtătoare de cuvânt a Coaliţiei pentru Schimbare a precizat pe X că mai mulţi membri ai taberei sale politice au fost reţinuţi alături de Gvaramia.
Un purtător de cuvânt al Mişcării Naţionale Unite, un alt partid de opoziţie, a declarat miercuri pentru Reuters că poliţia a percheziţionat şi birourile sale din Tbilisi. Purtătorul de cuvânt a declarat că raidul a fost efectuat fără mandat, dar că nimeni nu a fost reţinut.
Separat, agenţia de presă Interpress a declarat că doi membri ai unui alt partid de Opoziţie, Georgia Puternică, au fost reţinuţi de poliţie.
Susținut de Vladimir Putin, premierul Kobahidze laudă acțiunile poliției
SUA au condamnat anterior utilizarea „forţei excesive” împotriva protestatarilor. În schimb, prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a lăudat în mod repetat acțiunile polițiștilor, susținând că aceștia au dat dovadă de mai mult profesionalism decât omologii lor europeni și americani.
Georgia, o țară caucaziană cu o populație de 3,7 milioane de locuitori, este cuprinsă de noi manifestații antiputere de joia trecută, după ce Guvernul constituit în jurul partidului Visul Georgian a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028.
Agresată militar de Rusia în august 2008, Georgia a fost unul dintre cele mai prooccidentale state care au fost ocupate pe vremuri de Uniunea Sovietică, însă a ajuns să fie deturnată de la acest curs după preluarea puterii de Visul Georgian, un partid condus de oligarhul prorus Bidzina Ivanișvili.
Criza din Georgia, care durează de câteva luni din cauza adoptării unor legi de inspirație rusească, cum ar fi cea privind presupușii agenți străini, este urmărită îndeaproape la Moscova, Bruxelles şi Washington.
Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a lăudat „curajul și caracterul” autorităților georgiene, în timp ce vicesecretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev i-a amenințat pe protestatari că lucrurile se vor termina „foarte prost” pentru ei și i-a transmis președintei proocidentale a Georgiei, Salome Zurabișvili, că va fi spânzurată dacă nu va pleca din funcție.
Președinta Salome Zurabișvili insistă pentru repetarea alegerilor
Salome Zurabișvili a anunțat în cursul acestei săptămâni că alegerile legislative organizate în octombrie au fost fraudate și, prin urmare, nu recunoaște actualul guvern până nu va avea loc un alt scrutin, liber și corect. Opoziția georgiană afirmă la rândul ei că alegerile au fost fraudate și refuză să-și preia mandatele.
Cu toate acestea, Curtea Constituţională a Georgiei a refuzat marţi să examineze un proces prin care se solicita anularea rezultatelor alegerilor parlamentare din 26 octombrie.
Irakli Kobahidze i-a acuzat pe demonstranţi că încearcă să organizeze o repetare a revoluţiei Maidan din 2014, care a dus la înlăturarea fostului președinte prorus ucrainean Viktor Ianukovici, dar a declarat că aceasta „s-a încheiat deja”. El a afirmat că organizatorii au încercat să preia puterea şi vor fi aduşi în faţa justiţiei.
La rândul ei, Zurabișvili a declarat pentru Reuters că nu a existat nicio tentativă de revoluţie, așa cum susțin regimul de la Moscova și puterea de la Tbilisi, iar singura cerere a protestatarilor a fost reluarea alegerilor.