Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunţat la Adriana Nedelea LA FIX că recomandă eliminarea prevederilor ce interzic accesul elevilor cu temperatură peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale, după ce a cerut un punct de vedere de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

“Avocatul Poporului nu poate impune. Singurii care pot impune ceva unui organ administrativ sunt judecătorii. Suntem o instituţie de mediere şi ne limităm la recomandări. Am făcut deja o recomandare prin care solicităm ca toţi elevii să poată susţine examenele naţionale”, a declarat Renate Weber.

Nu este o discriminare intenţionată de lege, dar duce la acest lucru. Nu există nici o garanţie că cei care vor avea temperatură mai mare de 37,3 vor putea susţine examenul în a doua sesiune specială. Este o situaţie profund nefericită şi discriminatorie, pentru că elevii nu mai vin în condiţii egale cu colegii lor. Această măsură încalcă dreptul la educaţie în condiţii egale.

Renate Weber, Avocatul Poporului:

Părinţii elevilor pot da în judecată Ministerul Educaţiei, iar un judecător va decide dacă a fost sau nu un act de discriminare. La judecată, se va lua în calcul şi recomandarea făcută de Avocatul Poporului, pe baza opiniei formulate de CNCD.

”Elevii ar putea câştiga în instanţă”, a subliniat Avocatul Poporului.

Renate Weber consideră că abordarea ministerelor Educației și Sănătății este mult prea rigidă.

De exemplu, România internează bolnavii asimptomatici pentru că au ieșit pozitivi la teste. Nici o ţară din Europa nu internează aceste persoane. Nu au ce tratamente să primească. Avem zeci de petiţii şi ținem persoanele cu săptămânile degeaba. E aceeași abordare de maximă rigiditate.

Renate Weber, Avocatul Poporului:

Și președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării,
Csaba Asztalos, este de părere că părinții elevilor cărora nu li se va permite accesul la examenele de la Evaluare Națională din cauza temperaturii de peste 37,3 grade pot da în judecată Ministerul Educației și au șanse să câștige procesul.

“Consecințele pentru elevii excluși de la examene pe motiv că au febră sunt importante. Am pus o întrebare. Ce se întâmplă dacă peste două săptămâni, la sesiunea specială, elevii au din nou temperatura mai mare de 37,3? Ce se întâmplă în acest caz?”, a spus Csaba Asztalos la emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.

Declarațiile au fost făcute la Adriana Nedelea LA FIX după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a stabilit că interzicerea accesului elevilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele naţionale reprezintă “discriminare indirectă”. Unul dintre motivele ar fi că nu există o cercetare medicală care să dovedească faptul că o persoană care are temperatura corpului de peste 37,3 grade Celsius are obligatoriu și coronavirus.

2020 este primul an în care e prevăzută o a doua sesiune a examenului de evaluare naţională pentru elevii care nu se pot prezenta la probele scrise din motive medicale. Sesiunea specială va începe din data de 29 iunie.

Calendar Evaluare Naţională 2020. Când se dau examenele la clasa a 8-a la Evaluarea Națională

15 iunie 2020 – Probă scrisă: Limba şi literatura română
17 iunie 2020 – Probă scrisă: Matematică
18 iunie 2020 – Probă scrisă: Limba şi literatura maternă
22 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor înaintea contestaţiilor (până la ora 14:00)
22 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor (între orele 16:00-19:00)
23 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor (între orele 8:00-12:00)
23-26 iunie 2020 -Soluţionarea contestaţiilor
27 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor finale

 
 

Urmărește-ne pe Google News