Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs numeroase state europene, conform recomandării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie site-ul Edupedu.ro.
Potrivit sursei citate, instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în online.
Avocatul Poporului a avertizat ministerul condus de Monica Anisie că „poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv „dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației, precum și mai multe date cu privire la numărul de profesori care au solicitat și primit laptopuri.
„Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a declarat
Molnar Zsolt, adjunctul Avocatului Poporului, pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro, citat de edupedu.ro.
Pe 10 noiembrie, Avocatul Poporului a avertizat Ministerul Educației că e posibil să încalce Constituția.
Ulterior, pe 20 noiembrie, Avocatul Poporului a revenit cu o nouă adresă la Ministerul Educației și a cerut instituției să ia în considerare redeschiderea școlilor, scrie ziarul de limbă maghiară Maszol.ro, care îl citează pe adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt.
În această nouă adresă trimisă secretarului de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, adjunctul Avocatului Poporului susține că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, relatează Maszol.ro, conform Edupedu.ro.
Reprezentantul Avocatului Poporului a argumentat că state europene care au înregistrat 20.000 de cazuri pe zi au decis să mențină școlile deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de precauție. În România, aproape 3 milioane de copii au fost trimiși acasă, la o școală online imposibilă în cazul tuturor.
Molnar Zsolt citează un sondaj realizat de Federația asociațiilor de părinți, care concluzionează că aproximativ jumătate dintre părinții chestionați au fost de părere că închiderea școlilor nu este bună pentru sistemul de învățământ.
Adjunctul Avocatului Poporului menționează, în adresa trimisă Ministerului Educației, și sondajul World Wision România, care avertizează că „educația rurală este o utopie în mediul rural: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la educație online în timpul unei situații de urgență”, notează publicația de limbă maghiară.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 5 noiembrie, în cadrul unei ședințe de guvern pe care a condus-o la Palatul Victoria, că toate școlile și grădinițele din România vor trece exclusiv în activitate online începând de pe 9 noiembrie, din cauza pandemiei COVID-19.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro