Șefii pușcăriei din Ploiești trebuie să găsească rapid o soluție pentru supraaglomerarea din închisoarea pe care o conduc, luată în calcul și de ”legea celor șase zile”. Vizita de lucru a reprezentanților Avocatului Poporului a scos la iveală că în celulele închisorii stau înghesuiți 430 de deținuți în spații în care ar fi trebuit să fie doar 259 de hoți. Adică vreo 200 de deținuți nu ar avea ce căuta între zidurile acelei închisori, ci în alte pușcării pentru ca legea celor patru metri cubi pentru fiecare deținut să poată să fie respectată.
Recomandarea Avocatului Poporului este ca pușcăriașii care sunt în plus să fie mutați
În aceste condiții, aproape jumătate din pușcăriașii de la Ploiești ar trebui mutați pentru ca șefii închisorii să nu se trezească cu o nouă reclamație, ba chiar cu cine știe câte procese la CEDO legate de supraaglomerare. Cel puțin aceasta este recomandarea specialiștilor instituției care au declanșat o anchetă acolo după ce omul de afaceri Liviu Luca s-a plâns că ar fi fost supus unor abuzuri în timpul unei percheziții corporale. Numărul mult prea mare de deținuți vine la pachet cu schema de personal care are o ”gaură” de câțiva zeci de gardieni.
Prea mulți pușcăriași, prea puțini gardieni
”În urma anchetei efectuate, Avocatul Poporului a constatat că, la 27 martie 2018, populația custodiată era de 430 de persoane la o capacitate legală de 259 de locuri, înregistrând o depășire cu 66%, în timp ce efectivele de pază ale penitenciarului Ploiești se compuneau dintr-un număr de 209 cadre, față de o schemă de personal care reclamă existența unui număr de 244 de cadre. Drept urmare, Avocatul Poporului a concluzionat faptul că gradul de ocupare al penitenciarului Ploiești este cu mult peste numărul de locuri prevăzute de schemă, în timp ce numărul de gardieni este mai mic față de schema de personal”, spun reprezentanții Avocatului Poporului.
Liviu Luca a amenințat cu greva foamei, dar s-a împăcat cu șefii pușcăriei
Deținutul Luca Liviu a anunțat, imediat după percheziția pe care a considerat-o umilitoare și abuzivă, că va intra în refuz de hrană din cauza faptului că i-au fost aruncate hainele pe jos, iar el a fost obligat să se dezbrace în pielea goală, situație pe care a catalogat-o drept umilitoare. Ulterior, Luca a ajuns la infirmerie, iar după o discuție cu șefii pușcărie a renunțat la greva foamei. Legat de modul în care s-a derulat percheziție, mai-marii închisorii spun că ea s-ar fi derulat conform procedurilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro