Renate Weber spune că românii cu probleme medicale trebuie să aibă acces în spitalele de stat, în caz contrar fiind vorba despre discriminare, și a tras un semnal de alarmă privind „consecințele dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților”.
„Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicat.
Avocatul Poporului consideră că interdicția accesului în spitalele de stat este un „lucru neconstituțional și nelegal”, pentru că se restrâng drepturile oamenilor „de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat”.
Încă din luna aprilie 2020, Avocatul Poporului a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale, conduită pe care a avut-o permanent în toată această perioadă
Avocatul Poporului, Renate Weber:
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat luni, 4 octombrie, că din cauza creșterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda „internările pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgențe”, cu anumite excepții, pentru 30 de zile.
La capitolul excepții se numără femeile însărcinate care necesită controale obligatorii și pacienții cu afecțiuni oncologice cronice sau cei care necesită proceduri de dializă, a explicat Arafat la finalul ședinței de Guvern de luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro