Reprezentanții Avocatului Poporului a propus Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române trei măsuri pentru a fi avute în vedere de Sinodul BOR.

Astfel, facultățile de teologie ortodoxă vor analiza posibilitatea de a include în programa universitară cursuri/pregătiri suplimentare privind practicile pentru ritualul botezului, precum şi organizarea unor astfel de cursuri pentru preoţii activi.

Între preoți și familie se vor discuta amănunțit aspectele referitoare la starea de sănătate fizică a copilului. Se vor consulta inclusiv medici curanţi ai copiilor ori de câte ori starea de sănătate a acestora o impune, iar botezul se va stabili și efectua în funcție de fiecare caz.

Totodată, părinții vor fi încurajați să stabilească o dată pentru botez atunci când dezvoltarea fizică a copilului permite acest lucru, fără a implica riscuri. Preoții vor explica faptul că înfăptuirea Tainei Botezului, în termen de 40 de zile de la naşterea copilului nu este obligatorie şi că nu este prevăzut un termen-limită până la care copilul poate fi creştinat.

Arhiepiscopia Argeșului a anunțat deja mai multe măsuri de schimbare a tehnicii botezului prin care solicită ca niciun botez de prunc să nu fie oficiat fără asistența unui preot cu experiență clericală, preotul cu mai multă experienţă fiind cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă.

Membrii comunității Declic au înmânat luni reprezentanților Patriarhiei petiția „Modificați ritualul botezului prin scufundarea pruncului în cristelniță!”, care a strâns peste 64.300 de semnături.

 
 

Urmărește-ne pe Google News