O femeie și fiica ei vor fi judecate primăvara aceasta în statul american Nebraska pentru efectuarea unui avort ilegal, iar în cazul construit, procurorii vor folosi inclusiv discuțiile online purtate de cele două.
Femeia, Jessica Burgess, este acuzată că și-ar fi ajutat fiica să găsească și să cumpere pastile cu care și-a provocat avortul. Adolescenta este acuzată, în plus, că ar fi scăpat apoi de rămășițele fătului.
Publicația TechCrunch scrie că printre probele folosite se află discuțiile purtate de mamă și fiică pe aplicația Facebook Messenger. Acestea au fost furnizate polițiștilor de către Meta – compania-mamă a Facebook.
Meta a admis că a oferit aceste date în semn de răspuns la „mandate legale ale forțelor de ordine locale” și că a făcut acest lucru înainte de decizia Curții Supreme de Justiție, care anul trecut în iunie a abrogat dreptul constituțional la avort.
Despre confidențialitatea datelor
Ce s-a întâmplat? La sfârșitul lunii aprilie 2022, poliția din Nebraska a primit un pont care spunea că Celeste Burgess, tânăra în vârstă de 17 ani, a născut un făt mort și a îngropat cadavrul. Polițiștii au aflat rapid că mama ei și o prietenă au ajutat-o pe tânără cu transportul și înmormântarea.
Inițial, polițiștii au emis citații pentru ascunderea morții unei alte persoane și fals în declarații. Dar, în iunie, ei au acuzat-o pe Jessica și pentru că a ajutat-o pe fiica sa să facă avortul.
Oamenii legii au adăugat această acuzație după ce au obținut mandatul prin care i-au cerut Meta să predea conversațiile femeilor.
Situația a deschis o nouă discuție pe tema confidențialității datelor private ale utilizatorilor de internet, mai ales în contextul folosirii acestora în condamnarea cazurilor de avort – chestiunea care a împărțit America în două.
Cazul din Nebraska nu este primul în care poliția a folosit date digitale pentru a ancheta un avort și nu va fi nici ultimul. Aceste date – mesajele trimise prietenilor sau căutările pe internet, spre exemplu – nu reprezintă singura probă disponibilă, dar procurorii le folosesc pentru a contura o imagine mai clară în instanță, scrie TechCrunch.
O investigație realizată de organizația civică ProPublica a descoperit că și farmaciile online care vând medicamente pentru avort, cum ar fi mifepristone și misoprostol, împărtășesc date private, inclusiv adresele web ale utilizatorilor, locația aproximativă și datele de căutare, cu Google și alte site-uri terțe – ceea ce permite ca datele să poată fi recuperate de autorități prin intermediul unor mandate emise de judecători, scrie Business Insider.
Imediat după abrogarea dreptului constituțional la avort, femeile din SUA au început să se teamă că datele din aplicațiile de monitorizare a menstruației ar putea fi folosite pentru eventuale anchete pe tema avortului.
Acum, scrie TechCrunch, femeile trebuie să fie atente și la ceea ce scriu în mesajele private sau ce anume caută pe internet.
Ce soluții au utilizatorii
Mandatele pentru obținerea datelor digitale reprezintă o parte obișnuită în anchetele poliției. Potrivit statisticilor interne furnizate de Meta, compania primește peste 400.000 de astfel de cereri în fiecare an și se conformează solicitărilor guvernamentale în mai mult de 70% dintre cazuri.
De ce s-a conformat Meta cu solicitările autorităților? „Companiile de social media nu au motive reale pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor”, a explicat pentru Business Insider Sharon Docter, doctor în drept și profesoară de probleme juridice și new media la California Lutheran University.
Ea a spus că utilizatorii sunt cei care trebuie să fie preocupați de confidențialitatea datelor lor și să se gândească la faptul că amprenta lor digitală ar putea fi disponibilă pentru forțele de ordine, dacă există un mandat de percheziție valabil.
Soluția? Utilizatorii, a spus Docter, ar trebui să analizeze posibilitatea de a trimite mesaje criptate sau de a-și dezactiva opțiunea de localizare.
TechCrunch mai scrie că companiile nu au multe argumente pentru a respinge mandatele de percheziție venite din partea autorităților. Dar ele pot decide ce date digitale colectează și pentru cât timp stochează informațiile, iar unele companii fac mai multe eforturi decât altele.
Spre exemplu, milioane de oameni folosesc acum aplicații care criptează apelurile și mesajele, cum ar fi Signal și WhatsApp, astfel încât nimeni nu poate accesa mesajele – nici măcar furnizorii.