UPDATE 12:35: Avram Iancu a început să traverseze înot Dunărea. Startul s-a dat din orașul Donauschingen din Germania. Bibliotecarul le-a trimis fanilor săi un mesaj pe Facebook, înainte de a intra în apele fluviului.
„Dragi prieteni, e ultima postare scrisă de mine înaintea începerii efortului. Doar cu ajutorul lui Dumnezeu vom învinge. Mulțumesc sponsorilor, susținătorilor, tuturor românilor care mă încarcă cu energie”, a scris Avram Iancu, pe Facebook.
UPDATE 10:50: În urmă cu puțin timp, Avram Iancu a dat proba cântarului, înainte de a începe să înoate pe tot cursul Dunării. Bibliotecarul a precizat că este monitorizat prin GPS, iar parcursul său poate fi urmărit pe un site specializat.
Hunedoareanul Avram Iancu pornește, marți, să înoate din Donauschingen, în Munții Pădurea Neagră. Bibliotecarul, în vârstă de 41 de ani, va înota câte 50 de kilometri în fiecare zi. Va face acest lucru doar în slip și cu o cască, fără să se folosească de un costum de neopren sau de alte echipamente ajutătoare, ceea ce reprezintă o premieră.
„Încerc să stabilesc o premieră mondială, deoarece voi parcurge acest traseu înot, numai în slip. Sunt 2.860 de kilometri, din care mi-am propus să parcurg o medie de 50 de kilometri pe zi. Dacă ne vom ține de grafic, aceasta înseamnă că voi termina cursa în 60 de zile, iar în jurul datei de 20 august ar trebui să ajung în Portul Sulina”, a declarat, pentru Agerpres, Avram Iancu, duminică, în fața Primăriei Petroșani.
Avram Iancu începe să înoate în Dunăre pe o distanță de 2.860 de kilometri. Ar fi primul român care obține această performanță
Avram Iancu a început să se antreneze pentru călătoria pe Dunăre încă din luna decembrie 2016. A înotat aproape fiecare zi, a alergat pe munte și a mers cu bicicleta. Înainte de a pleca spre izvoarele Dunării, în Munții Pădurea Neagră din Germania, bărbatul s-a antrenat în apele Siretului, Mureșului și ale Dunării.
„M-am pregătit încă de la 1 decembrie 2016, în bazinul de înot didactic din Petroșani. Am înotat acolo aproape zilnic. Apoi, când apele s-au dezghețat, am început să înot în Lacul Știurț, din spatele casei mele. Am realizat și două antrenamente mai lungi, pe râul Siret și pe râul Mureș, unde am înotat câte 50 de kilometri într-o singură zi”, a arătat bibliotecarul.
Ideea bibliotecarului de a înota pe tot cursul Dunării i-a venit după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre” al lui Jules Verne. Scriitorul prezintă povestea lui Ilia Bruș, un bărbat care a câștigat concursul de pescuit al Ligii Dunărene și care anunța că va străbate tot fluviul cu o barcă, de la izvoare până la vărsarea în mare.
„Am recitit romanul ‘Pilotul de pe Dunăre’, o călătorie fascinantă, căreia vreau să-i dau viață, în speranța și dorința ca generația tânără să regăsească plăcerea lecturii într-un mod clasic. În același timp, tinerii vor putea să urmărească pe telefoanele mobile evoluția mea, pe GPS. Încercăm să facem astfel o simbioză între clasic și modern, între carte și internet, două lucruri care se completează reciproc”, a explicat Iancu.
Doar două persoane au reușit până acum să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul a fost slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, cu ajutorul costumului de neopren și al labelor de înot. În 2006, canadiana Mimi Huges a terminat același parcurs în 90 de zile. Sportiva a fost echipată cu un costum de neopren și nu a avut labe de înot.
Bibliocarul hunedorean Avram Iancu a devenit cunoscut după ce a reușit să traverseze înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore, în care a parcurs 62 de kilometri prin apele care despart Franța și Marea Britanie.
sursă foto: Facebook
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro