Damian Drăghici – singurul român care a câştigat premiul Grammy
Damian Drăghici (41 de ani) e cel mai cunoscut ţigan român la ora actuală. Provenit dintr-o familie cu 8 generaţii de lăutari, muzicianul a emigrat înainte de 1989 în Grecia. A ajuns apoi în SUA, unde a absolvit Colegiul de Muzică Berklee din Boston, SUA. În 2004, la “Night of the Proms”, cel mai mare festival muzical din Europa, Drăghici a cântat pe aceeaşi scenă cu Joe Cocker, Shaggy, Cindy Lauper şi James Brown. Muzicianul e singurul român care a obţinut premiul Grammy, în 2006. Are 17 albume şi a semnat, împreună cu Hans Zimmer, coloana sonoră a filmului “Piraţii din Caraibe: La capătul lumii”. Drăghici a fost logodit cu Anastasia Soare, supranumită “Regina sprâncenelor” la Hollywood.
Rona Hartner, iubită în Franţa
Actriţa şi cântăreaţa Rona Hartner (foto), 38 de ani, e foarte cunoscută în Franţa, ţara în care sastabilit la sfârşitul anilor 90. Ea şi-a câştigat faima după ce a jucat în pelicula “Gadjo Dilo – Străinul nebun”, în 1997. Apariţia ei în acest film i-a adus premiul Leopardul de bronz (pentru interpretare) la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno. Hartner are la activ peste 24 de filme, majoritatea în limba franceză.
Florin Niculescu a lucrat cu Patricia Kaas şi cu Charles Aznavour
Florin Niculescu (44 de ani) e unul dintre cei mai mari violonişti de jazz din lume. A plecat în urmă cu 21 de ani în Franţa, la Paris, la insistenţele maestrului Johnny Răducanu, care i-a spus că nu va putea aprofunda acest gen în România. Provine dintr-o familie de muzicieni: tatăl lui era violonist în ansamblul “Ciocârlia”, iar mama, pianistă. La început, a cântat prin cabaretele din Paris, după care a fost remarcat şi invitat să ia parte la proiecte importante, astfel că vioara sa apare pe albumele celebrilor cântăreţi Patricia Kaas, Charles Aznavour, Patrick Bruel, Johnny Halliday, Angela Gheorghiu şi soţul acesteia, Roberto Alagna. Niculescu este considerat succesorul marelui violonist francez Stephane Grappelli, inventatorul jazzului ţigănesc.
← Florin Niculescu e un virtuoz al viorii
Artistul Giani Lincan cântă într-un ritm «demonic»
↑ Lincan cântă la țambal cu o viteză uluitoare
Giani Lincan (45 de ani) e unul dintre cei mai apreciaţi virtuozi ai ţambalului. S-a născut la Bucureşti, a absolvit Academia George Enescu şi, din 1996, locuieşte în Zoetermeer, Olanda, unde predă la şcoala de muzică din oraş. A cântat cu Filarmonica din München, Germania, dar şi alături de mari artişti ai lumii. Presa străină a scris că Lincan loveşte corzile ţambalului cu o viteză ameţitoare, într-un ritm “demonic”.
Emy Drăgoi – acordeonistul anului în Hexagon
Prin 1995, fiindcă mai toţi lăutarii o dăduseră pe manele, Emy Drăgoi a plecat să cânte în Franţa. După 10 ani, timp în care a terminat Academia de jazz Bill Evans din Paris şi a ajuns să colaboreze cu muzicieni de talie mondială, primea titlul de acordeonistul anului în Hexagon! “Cânt doar jazz şi trăiesc foarte bine din asta. Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu, pentru că puteam să fiu şi acum în România şi să cânt manele, cu sintetizatorul. Din micul meu apartament văd silueta Turnului Eiffel şi mă gândesc că e un simbol pentru biruinţa mea, un român venit cu acordeonul în spate să cucerească Parisul. Îmi doresc să fiu cunoscut şi iubit şi acasă aşa cum sunt în străinătate”, a povestit prahoveanul de 35 de ani în Formula AS.
← Pentru Drăgoi, acordeonul nu are secrete
Alin Predoi predă pianul la Conservatorul din Paris
↑ Alin Predoi, în timpul unei lecții de pian
Stabilit în Franţa din 1988, Alin Predoi (34 de ani) e profesor de pian la Conservatorul din Paris. “Am clienţi directori, chirurgi, bancheri, afacerişti, ba chiar şi pe acţionarul principal al parcului de distracţii Disneyland. Tuturor le spun că sunt român şi că am sânge ţigănesc”, a declarat Predoi, organizatorul Festivalului “Tzign Jazz” de la Paris.
Costel Niţescu – violonistul felicitat de Bill Clinton
↑ Bill Clinton (stânga) a rămas impresionat de măiestria lui Nițescu (41 de ani)
Pe când avea 16 ani, Costel Niţescu a devenit prima vioară a Orchestrei radio din Bucureşti. Viaţa l-a dus însă la Paris, unde este acum unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai jazzului francez. A susţinut concerte peste tot în lume, ba chiar a fost felicitat de fostul preşedinte american Bill Clinton, după ce a cântat la o recepţie.
Marius Apostol cântă în restaurantul Jules Verne din Turnul Eiffel
La 37 de ani, Marius Apostol e considerat de francezi o stea a jazzului ţigănesc. Violonistul stabilit la Paris a cântat în cabarete, în croaziere pe Sena, iar acum evoluează în celebrul restaurant Jules Verne de la etajul doi al Turnului Eiffel. Supranumit “Maestro”, Marius face parte din trupa lui Angelo Debarre, cu care e invitat să cânte în emisiuni TV şi în concerte bine primite de public.
Violonistul Marius Apostol e supranumit “Maestro” →
Marius Mihalache – ţambalagiul numărul 1 al lumii
↑ Marius Mihalache cântă fenomenal la țambal
Marius Mihalache (38 de ani) a făcut furori cu mâinile sale magice până şi la celebra Scala din Milano, Italia. E considerat ţambalagiul numărul 1 al lumii, având anual peste 70 de concerte pe întreg mapamondul. Semnează coloana sonoră a mai multor filme de lungmetraj (precum “Filantropica”) şi seriale de televiziune.
Bănel Nicoliţă i-a cucerit pe francezi
↑ Bănel a marcat trei goluri în tricoul lui St. Etienne
Evoluţiile lui Bănel Nicoliţă în tricoul lui St. Etienne i-au adus nenumărate aprecieri. În urmă cu câteva zile, site-ul Space Foot a realizat un reportaj măgulitor la adresa fostului stelist: “Într-un moment în care toţi căutau un viitor Drogba, sosirea în Franţa a lui Bănel, un jucător umil, plăcut, mereu implicat, părea total ciudată. Nicoliţă a devenit un fotbalist surprinzător, care aleargă, recuperează, joacă în bandă, trage la poartă, centrează şi marchează, speculând ca un adevărat Super Pippo Inzaghi. Deşi are un salariu modest, Bănel a reuşit să iasă la lumină în Franţa în timp record”.
Florin Salam – partenerul lui Goran Bregovici
↑ Salam l-a impresionat pe Bregovici (medalion)
Manelistul Florin Salam l-a impresionat atât de mult pe muzicianul Goran Bregovici, încât bosniacul i-a propus să se mute la Paris! Celebrul artist va include pe cel mai nou album al său, Gipsy Champagne, la care a colaborat cu Eric Clapton, şi două melodii ale lui Salam. Tot anul trecut, manelistul român a semnat un contract cu Universal Music, una din cele mai mari case de discuri din lume.
Frederic Belinsky – chitaristul-minune
↑ Belinsky a moștenit talentul muzical de la bunicul lui, Ștefan Brătescu
Frederic Belinsky (37 de ani), nepotul muzicianului de origine rromă Ştefan Brătescu, s-a născut în Franţa, dar locuieşte la Moscova, în Rusia. Tânărul e considerat unul dintre marii chitarişti de jazz ai lumii. A cântat în faţa lui Mihail Gorbaciov, fost preşedinte al URSS, pentru regele Mohammed al Marocului şi pentru prinţul Rainier al principatului Monaco.