UPDATE 2: Jurnaliștii de investigație, după verdictul Hexi Pharma: „Justiție tergiversată înseamnă dreptate refuzată pentru sutele de mii de familii care au suferit în acest caz”

Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan sunt jurnaliștii care au descoperit în decembrie 2015, după incendiul de la Colectiv, cazul Hexi Pharma. După aproape cinci luni de verificări, ei au publicat în Gazeta Sporturilor primul articol al investigației în 25 aprilie 2016.

Toate analizele de laborator ulterioare, realizate în țară și străinătate, constatările procurorilor, stenogramele înregistrărilor dintre angajații Hexi Pharma, mărturiile din instanță, precum și cele două verdicte au confirmat culpa firmei și a celor inculpați. Directorii judecați au scăpat datorită prescrierii.

Citește opinia lor, scrisă după verdictul Curții de Apel București.

UPDATE: Peste 10 milioane de euro, despăgubirile pe care trebuie să le plătească Hexi Pharma către 131 de spitale din România

Curtea de Apel a considerat culpabili firma Hexi Pharma și directorii săi pentru falsificarea dezinfectanților și a obligat compania să plătească sume importante către unități spitalicești și servicii de ambulanță, iar pe directori să achite cheltuielile de judecată, să nu mai conducă nicio firmă vreme de 5 ani și să nu mai producă dezinfectanți.

Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”
Recomandări
Ioana Tănase, femeia care a călătorit singură cu motocicleta, din România până în Mongolia: „Țipam și plângeam de fericire, într-un peisaj de vis”

În total, firma Hexi Pharma va trebui să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de euro către peste 100 de spitale. Cum s-a ajuns la această sumă?

***

Curtea de Apel a anunțat decizia finală în dosarul Hexi Pharma, dosar ce a fost trimis în judecată în 2017. După șase ani în instanțe, sentința finală este următoarea: faptele s-au prescris.

Deciziile luate de Curtea de Apel București (în curs de actualizare):

  • Încetarea procesului penal pentru directorii Flori Dinu (director general), Mihail Leva (director producție) și firma Hexi Pharma ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale
  • Interzicerea producerii și comercializării de biocide, pe o perioadă de 5 ani, pentru Hexi Pharma
  • Desființarea avizelor care au stat la baza punerii pe piață de către SC HEXI PHARMA CO SRL a 39 de produse biocide
  • În cazul spitalelor în care Curtea de Apel a schimbat cuantumul despăgubirilor s-a ajuns la peste 11 milioane de lei, însă la această sumă se adaugă despăgubirile stabilite de Tribunalul București, la care CAB nu a modificat nimic. Astfel, suma este de ordinul zecilor de milioane de lei
  • Confiscarea unor sume importante de la Hexi Pharma, de ordinul milioanelor de lei
  • Sechestrul asigurator pentru mai multe bunuri ale directorilor Hexi Pharma nu a fost ridicat
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis
Recomandări
Am scăpat de Ciolacu și Iohannis, am dat de Ciolacu și Iohannis

Știrea inițială: Judecătorii de la Curtea de Apel București s-ar putea pronunța azi, 3 martie, într-un dosar în care faptele s-au prescris, lucru remarcat inclusiv de procurorul de ședință.

Pe 8 noiembrie 2022, judecătorii Curții de Apel București (CAB) au rămas în pronunțare în cazul Hexi Pharma. E cazul despre care echipa de investigații Libertatea/GSP scrie încă din 2016 și implică o firmă care dilua dezinfectanți. Aceștia ajungeau în 300 de spitale din întreaga țară.

Ultima dată, judecătorii au amânat pronunțarea pe 2 februarie. Azi, 3 martie, se împlinesc 115 zile de la rămânerea în pronunțare.

Astfel, judecătorii mai au doar 5 zile calendaristice să dea sentința, așa că o ultimă amânare ar putea fi posibilă doar până săptămâna viitoare.

Asta pentru că, potrivit ultimelor modificări făcute Codului de Procedura Penală, instanța are 120 de zile pentru pronunțarea și motivarea hotărârii.

Sigur, în caz contrar, judecătorii nu riscă ceva. S-a întâmplat inclusiv în cazuri mediatizate, precum Colectiv, să se depășească acest termen.

Procuror: faptele s-au prescris

România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești
Recomandări
România a fost condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro oligarhului rus care a fost proprietar al RAFO Onești

Așa cum Libertatea a arătat încă de lunile trecute, avocații inculpaților au susținut încă din 2022 că faptele clienților lor s-au prescris.

Procurorul de ședință nu a negat informația și a cerut încetarea procesului.

„În ceea ce priveşte curgerea termenului de prescripţie şi o eventuală critică a duratei procesului, e necesar să avem în vedere că judecata acestei cauze a implicat o analiză aprofundată a materialului probator”, a spus el.

De ce s-a prelungit? „Expertize inutile”

Nu e prima oară când Curtea de Apel București rămâne în pronunțare în cazul Hexi Pharma. S-a întâmplat și în 2020, când judecătoarele au întors cazul și au cerut un raport de expertiză.

Conform instanței, acesta ar fi avut rolul să clarifice dacă din substanțele active intrate pe poarta fabricii Hexi Pharma puteau fi produși toți dezinfectanții puși pe piață.

Totuși, un jurist implicat în dosar declara pentru Libertatea că raportul de expertiză era inutil și n-avea cum să aducă informaţii noi.

Asta pentru că directorul de producție „Mihail Leva a declarat, chiar în sala de judecată de la Tribunalul Bucureşti, că el şi Dan Condrea au distrus mai multe documente ale firmei”.

Întârzierea expertizelor a făcut ca dosarul să dureze cu peste doi ani mai mult.

În acest timp, completul a suferit schimbări. Președinta completului, Lucreţia Postelnicu, a fost numită de CSM în conducerea Institutului Naţional al Magistraturii (INM), iar locul i-a fost luat de Alexandru Mihalcea.

Apoi, la ultimele termene din 2022, avocatul directoarei Flori Dinu, Florin Dumitrache, a menționat că faptele s-ar fi prescris încă din 2018. Asta după deciziile CCR legate de eliminarea prescripţiei speciale, din aprilie 2018 şi din mai 2022.

Care au fost acuzațiile

Firma care producea dezinfectanţii folosiţi în aproape toate spitalele din România a fost acuzată de:

  • săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (7 cu consecințe deosebit de grave)
  • săvârșirea infracțiunii de uz de fals (61 de acte materiale)
  • participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Cei doi directori Hexi, Flori Dinu (director general) și Mihail Leva (de producție), au fost acuzaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Ei au fost condamnați în primă instanță, de Tribunalul București, la 3 ani, respectiv 3 ani și 8 luni de închisoare. Firma a primit o amendă penală de 2,6 milioane de lei.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (5)

Angelina10   •   04.03.2023, 17:26

DE CE S-A PRESCRIS? VINOVATII NU TREBUIAU PEDEPSITI?NU SANT VINOVATI NICI JUSTITIARI, DECI HOTIE ASOCIATA SI VINOVATI TOTI, AR TREBUI CA JUSTITIA SA FIE RASA

nasty1   •   03.03.2023, 21:18

Ar trebui ca toti magistratii implicati intr-un caz in care faptele s-au prescris din cauza taraganarilor astea intentionate sa fie dati afara din sistem si sa piarda si pensiile speciale nesimtite. Sa-si caute puturosii si *** astia alte locuri de munca, si nu tot la stat, sa nu frece menta si in alta parte.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Mirciulica   •   03.03.2023, 18:41

in ceea ce la noi se numeste justitie ( in realitate ansamblul asta de cadru juridic, magistratura la toate nivelurile, fiind doar o reala cacealma ), prescriptia a devenit o adevarata institutie cu care se escamoteaza lucruri despre care nu se doreste aflarea totala a adevarului si, in special, aflarea celor cu adevarat vinovati, a celor implicati, a celor care se afla in spatele faptelor, de cele mai multe ori, de mare gravitate. este forma prin care sistemul nostru romanesc de justitie "rezolva " problemele persoanelor sau entitatilor oculte, carora magistratii le sunt supusi. faceti un bilant, macar pentru ceea ce mai scapa prin presa ( iar doctoratele sunt cele mai marunte si inofensive escrocherii ) si veti avea imaginea deplorabila a justitiei in ansamblul ei cu consilii superioare sau inferioare, instante si curti (anti)constitutionale, si punctual pe persoane, functii, din spatiul carpato-damboviteano-pontice.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Unica.ro
Imagini din noua vilă în care Andreea Bănică s-a mutat cu familia. Cum a decis să amenajeze / FOTO
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Viva.ro
Este de nerecunoscut! Cum arată acum văduva lui Sergiu Nicolaescu, la 11 ani de la moartea actorului: „Ea își dorește să...”
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Libertateapentrufemei.ro
Alina Vidican, 3 ani de căsnicie cu pilotul brazilian milionar. Incredibil, cum arată azi fosta soție a lui Borcea. Uite ce viață de regină duce la Miami
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
FANATIK.RO
Descoperire incredibilă în Rusia. A fost deschisă o poartă spre trecut
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Elle.ro
Ce părere are Raluca Bădulescu despre prima poza cu ea care a apărut în presă în urmă cu mulți ani: „Foarte multă lume își imaginează
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Unica.ro
Cum arată rochia de 160 de lei cu care Romina Gingașu, soția miliardarului Piero Ferrari, a făcut senzație la un eveniment din Italia / FOTO
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Observatornews.ro
Mărturiile înfiorătoare ale pasagerilor captivi în aeronava cu fum care zbura spre Zurich: "Ne-am acoperit gura cu o cârpă"
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane
HOROSCOP
Horoscop 25 decembrie 2024. Taurii au nevoie de multe momente pe care să le petreacă ei cu sine sau împreună cu cele mai apropiate persoane

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI