Pictaţi pe uşile altarului
Pentru aceste fapte deosebite, dar nu numai, Biserica Ortodoxă a rânduit ca aceşti arhangheli să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar, aflate de o parte şi de alta a Uşilor Împărăteşti. Unul (Gavriil) cu crini în mână, ca semn al bunei vestiri, iar celalălt (Mihail) cu o sabie de foc, ca semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta raiului.
Tradiţii şi obiceiuri
În trecut, în Bucovina, arhanghelii erau sărbătoriţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere şi până la moarte şi ca rugători către Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei şi ard păcatele acumulate de patimile omeneşti. În zonele muntoase, arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor.
Ciobanii făceau din făină de porumb o turtă mare ce se arunca în dimineaţa de 8 noiembrie în mijlocul oilor, când intrau berbecii în staul. Dacă turta cădea cu faţa în sus, era semn de bucurie, considerându- se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos, era semn rău. Azi se fac pomeniri şi praznice pentru cei morţi, iar în biserici, creştinii aprind câte o lumânare pentru a avea asigurată pe lumea cealaltă lumina de veci, călăuzitoare.
Peste un milion de sărbătoriţi
Mai mult de 1.300.000 de români îşi vor serba azi onomastica de Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, potrivit unei statistici a Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI. Majoritatea femeilor, aproape patru sute de mii, poartă numele de Mihaela, iar alte aproape trei sute de mii – Gabriela. Dintre bărbaţi, peste trei sute de mii poartă numele de Mihai, iar peste două sute de mii – Gabriel.