Pui marinat
Ingrediente: 500 g piept de pui, 3 linguri de ulei de măsline, două linguriţe de oţet balsamic, sare, piper după gust, puţin rozmarin.
Preparare: se mixează bine toate ingredientele, se toarnă peste carne, se amestecă bine şi se dă la frigider pentru câteva ore. Se tamponează pieptul de pui pentru a se înlătura excesul de marinadă şi se pune pe grătar.
Porc marinat
Ingrediente: 1 kg ceafă de porc cu os, tăiată felii de 2 cm, două linguri de ulei de măsline, două linguri de vin alb sau o linguriţă de oţet, sare, piper după gust, o linguriţă de boabe de muştar, o lingură de sirop de arţar, o lingură de sos de soia, un vârf de linguriţă de oregano uscat, un vârf de linguriţă de cimbru uscat.
Preparare: se mixează toate ingredientele cât se poate de bine (nu se vor omogeniza pentru că au consistenţe diferite, dar se leagă mai bine dacă foloseşti un blender), se toarnă peste carne şi se amestecă folosind mâinile. Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la frigider peste noapte. A doua zi se tamponează pentru a se înlătura excesul de marinadă şi se pune carnea pe grătar.
Saramură de pui
Ingrediente: 1 pui, 6 căţei de usturoi, 1 ardei iute, 2 ardei graşi, două roşii mari, o lingură cu vârf de sare de mare, 1/4 linguriţă de piper boabe, o legătură de pătrunjel, câteva fire de cimbru proaspăt, o frunză de dafin.
Preparare: se spală şi se tranşează puiul, apoi se pune pe grătar. Se face loc pe grătar şi pentru ardeii graşi şi roşii. Cât timp se fac carnea şi legumele, se pun la fiert, într-o oală cu 700 ml apă, ardeiul iute tăiat felii, cimbrul, boabele de piper, dafinul şi sarea. Se lasă să fiarbă cam 5 minute la foc mic. Se iau legumele de pe grill şi se pun în saramură, cu trei căţei de usturoi tăiaţi felii şi trei pisaţi, şi se mai fierbe totul câteva minute. Când este şi puiul gata, se pune într- un vas termorezistent şi se toarnă peste el saramura, apoi se dă totul la cuptor pentru 20 de minute, la 200°C. După ce se scoate, se presară pătrunjel tocat. Saramura de pui merge de minune cu mămăligă caldă şi ardei iute.
Kebab din peşte cu ceapă marinată
Ingrediente: 1 kg file de peşte, sare, piper, pătrunjel, 100 ml ulei de măsline; pentru ceapa marinată – 500 g ceapă, zahăr, sare, oţet, apă, mărar.
Preparare: se taie ceapa inele şi se toarnă peste ea apă clocotită, apoi se clăteşte cu apă rece. Se asezonează cu oţet, sare şi zahăr după gust, se adaugă mărarul tocat şi se lasă la macerat 10-15 minute. Fileurile de peşte se taie bucăţi, se presară pe ele sare şi piper, se stropesc cu ulei de măsline şi se pun pe grătarul încins. Când sunt gata, se presară peste ele pătrunjel şi se pune ceapa marinată alături.
Ciuperci cu sos de brânză
Ingrediente: 1 kg de ciuperci champignon medii spre mari; pentru sos – 100 g brânză rasă (emmentaler, mozzarella, gouda, caşcaval – la alegere sau combinate), 250 ml lapte, 30 g unt, 15 g făină, o linguriţă de muştar Dijon, sare şi piper după gust.
Preparare: ciupercile se şterg cu un şervet sau cu peria specială şi se taie în jumătăţi sau sferturi, apoi se coc pe grătar până se rumenesc. Se lasă deoparte şi se face sosul. Se topeşte untul într-o crăticioară, se adaugă făină şi sare, amestecând repede, ca să nu facă cocoloaşe. După ce se încheagă, se stinge cu lapte şi se amestecă iar. Se lasă un pic să clocotească, după care se adaugă muştarul şi se omogenizează. Se condimentează cu piper şi se adaugă brânza rasă. Se ia de pe foc după ce se încheagă, se toarnă peste ciuperci şi se serveşte.
Frigărui de legume cu sos mediteraneean
Ingrediente: un dovlecel, un ardei gras, 250 g ciuperci; pentru sos – o lingură de ulei de măsline, sucul de la o lămâie, ardei iute roşu mărunţit, un căţel de usturoi zdrobit, două fire de ceapă verde tocate fin, pătrunjel, sare, piper, cimbru şi oregano uscate.
Preparare: se taie legumele, se înfig alternativ în ţepuşe, se stropesc cu puţin ulei de măsline, se presară pe ele un pic din cantitatea de cimbru şi de oregano şi se pun pe grătar. Nu le ţine atât de mult încât să devină moi, trebuie să rămână ferme! Timpul mediu este de 3-5 minute pe fiecare parte. Se face sosul, amestecând ingredientele rămase, şi se toarnă peste frigărui după ce le-ai luat de pe grătar.
Halloumi cu salată
Ingrediente: 250 g brânză halloumi, 250 g rucola, 200 g roşii cherry, 60 g crutoane;
pentru dressing – 4 linguri iaurt grecesc, două linguri de zeamă de lămâie, două linguriţe de busuioc mărunţit şi două de pătrunjel tocat.
Preparare: brânza se taie în 8 felii subţiri, se aşază pe grătarul încins şi se ţin până devin aurii pe ambele părţi. Se pun rucola, roşiile şi crutoanele într-un castron, peste ele se aşază brânza, apoi se toarnă dressingul obţinut prin mixarea celor patru ingrediente cu o lingură de apă.