Multe note sub 5 la simulare

Presiunea este cu atât mai mare, cu cât la simularea evaluării naţionale susţinute în primăvară, mai puţin de jumătate dintre elevi (48,8%) au obţinut medii de peste 5 – respectiv 66,95% la română şi doar 30,4% la matematică -, în condiţiile în care la examenul de anul trecut 75,89% dintre elevi au avut medii peste 5.
În timp ce elevii care s-au “strecurat” prin cei patru ani de gimnaziu fentând profesorii se feresc să vorbească despre planurile lor sau despre liceele la care speră să ajungă, cei care au avut un traseu educaţional uniform şi au obţinut note pe merit nu-şi fac griji în legătură cu primul test important din viaţa lor.
“Mi se pare foarte corect ca examenul propriu- zis să valoreze mai mult în media admiterii la liceu, pentru că, în multe situaţii, mediile de la clasă sunt umflate. Spun asta, deşi eu închei şcoala cu media ultimilor patru ani de studiu de 9,98. Însă adevărata diferenţă între noi se va face în momentul în care suntem singuri cu foaia albă de hârtie în faţă! Personal, am învăţat mult şi sper să mă descurc cu brio, astfel încât să fiu admis la Colegiul Tudor Vianu, unul din cele mai apreciate din ţară”, ne-a declarat Andrei Florescu, absolvent al Şcolii Gimnaziale nr. 17 din Capitală.

Cum se calculează media

Anul acesta se schimbă formula de calcul a mediei de admitere la liceu: media de la Evaluarea Naţională va avea o pondere de 75% (faţă de 50% cât a fost până acum), iar media generală de absolvire a gimnaziului va fi în proporţie de 25%.

Elevii de clasa a VIII-a au de trecut examenele după cum urmează:

23 iunie 2014 – Limba şi literatura română – probă scrisă;
24 iunie 2014 – Limba şi literatura maternă – probă scrisă;
25 iunie 2014 – Matematica – probă scrisă.
Rezultatele vor fi afişate pe 27 iunie, până la ora 16.00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00.
Rezolvarea contestaţiilor e programată între 28 şi 30 iunie, urmând ca pe 1 iulie să fie afişate rezultatele finale.
Rezultatele examenelor de la Evaluarea Naţională vor fi afişate pe 27 iunie, la panourile şcolilor

Ce trebuie făcut după examene

4-8 iulie – Se completează fişele de înscriere şi se introduc în baza de date computerizată.
5-9 iulie – Părinţii şi candidaţii verifică fişele din calculator.
10 iulie – E ultima zi pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere. În acelaşi timp se publică şi se transmite lista absolvenţilor care nu participă la repartizarea computerizată.
15 iulie – Se face repartizarea computerizată.
16 iulie – Afişarea în unităţile de învăţământ gimnazial a listelor cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listei cu locurile neocupate în unităţile din învăţământul liceal de stat din judeţ/municipiul Bucureşti. Fiecare liceu afişează, de asemenea, lista candidaţilor repartizaţi în acea unitate.
17 iulie-25 iulie – Se depun dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.

Bacalaureatul continuă cu proba de limbă străină

În “focuri” sunt şi candidaţii la bacalaureat, care susţin săptămâna aceasta proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise vor începe pe data de 30 iunie, cu limba şi literatura română.
Pe 2 iulie se va desfăşura proba obligatorie a profilului, iar pe 4 iulie, proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate vor fi afişate pe 7 iulie, dată la care vor putea fi depuse şi eventualele contestaţii, iar pe 11 iulie vor fi făcute publice rezultatele finale.

Francezii cer oprirea «carnagiului» de la Bac

Pentru că subiectele de la examenul de matematică au fost prea grele, peste 40.000 de liceeni francezi au decis să se adreseze în mod direct Ministerului Educaţiei din ţara lor, semnând o petiţie prin care cer oprirea “carnagiului”.
“După fizică şi engleză a venit acum rândul matematicii să fie ultradură. Dacă această situaţie continuă, rezultatele vor fi mai puţin de 50% promovare”, susţin elevii care au dat săptămâna aceasta examene în cadrul bacalaureatului pentru ştiinţe (Bac S). Anul trecut, rata promovării în cadrul acestei filiere a atins 92,5%. Subiectele de la bacalaureat sunt pregătite cu un an înainte de data examenului.

Grădiniţele de vară îşi deschid porţile

Veşti bune pentru bucureştenii care locuiesc în sectorul 1 al Capitalei şi nu au cu cine să-şi lase copiii acasă pe parcursul vacanţei de vară.
Două locaţii ale Grădiniţei nr. 206, cea de pe Str. Constantin Dissescu nr. 37 şi cea de pe Str. Dobrogeanu Gherea nr. 156, vor rămâne deschise şi pe perioada verii.
Ca să vină în sprijinul părinţilor ocupaţi cu serviciul, tot mai multe grădiniţe vor avea grijă de copii şi pe perioada verii
Taxa pentru programul Grădiniţa de vară este de 15 lei pe zi, reprezentând contravaloarea hranei. Modelul a fost adoptat însă de foarte multe unităţi preşcolare.
Acestea vor asigura însă cursuri de vară doar dacă numărul cererilor primite de la părinţi va fi suficient de mare. Costul e stabilit de fiecare unitate în parte.

Urmărește-ne pe Google News