UPDATE ora 23.00. La Timișoara s-au vaccinat până la această oră 1.055 de persoane în primul maraton de vaccinare din România, anunță Digi24. De asemenea, la ora 23.00 în centru se mai aflau oameni care așteaptau să se vaccineze.
UPDATE ora 21.10. Andrei Baciu a dat primele cifre de la Timișoara. Aproape 800 de persoane au fost imunizate de la ora 16.00 până la 20.00, la primul maraton de vaccinare din țară.
Iar centrul va funcționa până luni la ora 8.00.
„Este o idee nouă, care funcționează și care are mare succes, vorbim de un centru mare de vaccinare, care are 30 de cabinete, de peste 500 de voluntari. Activitatea a început azi la ora 16.00, iar în patru ore au fost vaccinate 770 de persoane”, a declarat Andrei Baciu, vineri, la Digi24.
Peste 200 de persoane se aflau deja la coadă la ora 16.00, atunci când s-a dat startul „maratonului vaccinării”. Mulți dintre ei au venit cu o oră mai devreme, formând două cozi – una pentru persoanele programate pe platforma națională și una pentru cei care merg fără programare, doar cu buletinul.
Până luni dimineață, la ora 8.00, centrul de vaccinare amenajat în incinta Centrului Regional de Afaceri va fi deschis non-stop.
În această perioadă, organizatorii speră să imunizeze 10.000 de oameni anti-COVID, cu vaccinul de la Pfizer.
„În jur de 3.000 sunt înscriși deja, dar avem un număr important de oameni care vin direct. 500 și ceva de voluntari sunt împărțiți pe ture de opt ore, avem aprobate 30 de fluxuri. Este o provocare pentru noi, dar am dorit posibilitatea de vaccinare fără programare. Sper că se va trece peste tot la vaccinarea fără programare”, a declarat, pentru Libertatea, medicul Dorel Săndesc.
El susține că „s-a cam stins campania oficială de promovare a autorităților”, așa că speră ca acest maraton să o resusciteze, mai ales că în județul Timiș oamenii nu prea s-au înghesuit la vaccinare.
Vineri, la Timișoara, sunt disponibile peste 33.000 de locuri în centrele de vaccinare, conform vaccin.live. Printre ele se află și cele 12.000 disponibile la maraton, potrivit organizatorilor.
„Vor pleca toți, și cei înscriși, și cei neînscriși, cu adeverința în mână și cu programarea automată pentru rapelul pe care tot noi îl organizăm exact peste 21 de zile. (…) Acum trebuie să resuscităm acest spirit care este pe cale de dispariție. Noi suntem medici ATI și știm să resuscităm. Ăsta este răspunsul nostru la tot ce se spune și de rău, și de bine despre noi. Singura alternativă de răspuns este să ne facem treaba și mai bine”, a mai spus doctorul Săndesc.
Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu”, pe care acesta o conduce, a cerut ajutor de la medicii din toate spitalele din Timișoara pentru acest maraton.
„Sutele acestea de voluntari vin din toate spitalele, de la Universitatea de Medicină și Farmacie «Victor Babeș». Autorităților le mulțumim pentru colaborare, e important, dar dânșii și-au făcut treaba. Noi facem ceva extra, în afara obligațiilor profesionale, și o facem cu mare drag”, a completat medicul.
Adolescenții care au împlinit 16 ani, așteptați și ei la imunizare
La Maratonul Vaccinării se pot imuniza și minorii care au împlinit 16 ani, dar au nevoie de acordul scris al unui părinte sau al unui tutore legal. Poate fi o hârtie simplă, scrisă de părinte, cu titlul „Acord pentru Vaccinare”, cu numele și prenumele părintelui, număr și serie carte de identitate și cu mențiunea că este de acord cu vaccinarea copilului.
Potrivit medicului timișorean, un astfel de maraton ar putea fi organizat și în alte orașe mari din România.
„Doctorul Gheorghiță a inițiat o întâlnire cu rectorii universităților de medicină și farmacie din țară cărora le-a prezentat acest proiect pentru a se inspira și urmează să vedem, noi cu mare drag oferim toată experiența pe care o avem. Am apreciat inițiativa doctorului Gheorghiță, cu care vreau să spun că am colaborat excelent”, a conchis Dorel Săndesc.