- În plus, pentru că nu e o coadă atât de mare cât e la Siret, unii ucraineni sunt lăsați să fugă înapoi până în satele de lângă graniță și să-și ia restul de bagaje, ca să revină în România
Sâmbătă, 26 februarie 2022, Vama Sighet e un furnicar pentru a treia zi la rând. La ora 12:00 a venit un tren cu peste 1.000 de oameni în gara Slatina, din Ucraina.
Informația a ajuns repede la voluntari. Sunt mulți, chiar și tineri de liceu, care centralizează datele. Au venit din Baia Mare, din Suceava, din Bistrița și oferă cazare și transport.
Asociația Elevilor din Maramureș roagă vorbitorii de ucraineană să-i contacteze pentru a ajuta la coordonarea persoanelor de la graniță.
Ce s-a mai întâmplat azi-noapte?
- CUM E COADA. Autoritățile din România le-au cerut românilor să folosească și alte puncte de vamă decât Siretul supraaglomerat. Printre ele, Sighetu Marmației. Azi-noapte se trecea foarte ușor. Un ucrainean minor, însoțit de mama sa, a povestit pentru Libertatea că, la ora 5 dimineața, a stat doar 30 de minute pentru a ajunge de dincolo.
- VOLUNTARI. Sunt și câțiva preoți la Sighet de la Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, care ajuta lumea. Unul dintre ei este președintele asociației Dăruim și ne dăruim, Dan Sidău, au adus mormane de pachete cu dulciuri, mâncare neperisabilă, ceaiuri, cafea.
Sidău spune ca aseara a reușit să cazeze 100 de persoane în Sighet, peste 60 de mame cu copii. „Important e să fim solidari cu semenii noștri”, a spus Sidău. Voluntarii au adus pamperși și produse de igienă pentru femei și copii.
- BĂRBAȚI UCRAINENI TRECUȚI AZI NOAPTE. Voluntarii români povestesc că, azi-noapte, mai mulți bărbați din Ucraina, încadrați la categoria 18-60 de ani, interzisă pentru a părăsi țara, au reușit să treacă granița. În general, a fost vorba de oameni care aveau soțiile și copiii mici deja dincoace. Nu există un număr exact al acestora.
- SE ÎNTORC DUPĂ BAGAJE. Cum coada nu a fost atât de mare până sâmbătă la prânz, mai mulți ucraineni s-au grăbit să se întoarcă pentru o ultimă tură de adus bagaje lăsate dincolo de graniță. E vorba de oameni care au locuințele în Slatina, Apșa de Mijloc sau Biserica Albă, toate localități din apropierea graniței.
- CE FACE STATUL? În afară de grăniceri și poliția locală, care răspunde la întrebări, voluntarii par că s-au organizat mult mai bine față de autorități. În continuare, prefectul Maramureșului nu a răspuns unei solicitări făcute de Libertatea în dimineața zilei de 24 februarie, cea în care a început atacul rus asupra Ucrainei. Conform jurnalistului Vasile Dale, doar un ucrainean trecut pe la Sighet a cerut azil, iar corturile n-au fost încă montate pentru că „nu e încă nevoie”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 8Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro