UPDATE 16.00 – Piedone nu a vrut să dea declarații astăzi, în fața instanței, spunând că va vorbi la un termen următor.
La ieșirea din Curtea de Apel București, noul primar al Sectorului 5 nu a vrut să mai stea de vorbă cu presă, dar a răspuns la o singură întrebare: de ce nu a candidat la Primăria Sectorului 4.
„Pentru că Primăria Sectorului 4 e parte în procesul Colectiv și ar fi fost un conflict de interese. Nu ar fi fost moral, iar eu sunt un om cu onoare!”, a spus Piedone.
UPDATE 13.37. Cristian Popescu Piedone a făcut declarații la Curtea de Apel.
”Sunt voci care contestă alegerea dumneavoastră de a candida”, l-a abordat un jurnalist. Piedone a răspuns: ”Puneți această întrebare oamenilor care m-au votat. Am văzut în presă afirmații cum că locuitorii Sectorului 5 sunt proști și au votat cu burta. Ei nu merită așa ceva. Dreptul de a vota este un drept pe care toți îl avem. Să lăsăm justiția să-și spună cuvântul”.
Edilul ales a comentat și decizia USR-PLUS de a cere renumărarea voturilor la câteva secții de votare din Sectorul 5.
”Nu sunt împotriva acelor renumărări de voturi. Dacă pierdeam, pierdeam, vocea poporului își spunea cuvântul. Dacă am câștigat, este alegerea oamenilor. Nu-i faceți proști, că știu ce fac”, a mai spus Piedone.
Cristian Popescu Piedone susține că a fost condamnat nevinovat în dosarul Colectiv.
Sunt convins că dacă v-ați da microfoanele jos și ați deveni oameni… am respectat legea și sunt condamnat. Ce s-a întâmplat după Colectiv? S-a schimbat legea?
Piedone:
Chestionat de un cetățean pe tema faptul că ”ați spus că nu veți candida, de ce ați facut-o?”, Piedone a precizat: ”Din simplul fapt că în cei cinci ani de zile, în România nu s-a schimbat nimic. Pe propria răspundere am eliberat și eu acea declarație pentru acel local. Sunt nevinovat, oameni buni. De ce am candidat? Dumnezeu m-a ajutat”.
Tribunalul București, prin acel judecător, nu a făcut altceva decât să execute un ordin și să mă aflu în fața unui pluton de execuție. Nu știu al cui, poate al lu nevastă-sa, dar nu știu eu al cui!
Cristian Popescu Piedone:
Cristian Popescu Piedone, condamnat în dosarul Colectiv pentru două infracţiuni de abuz în serviciu comise în timp ce era primar al sectorului 4, a reuşit să câștige duminică un nou mandat, la Primăria Sectorului 5.
Pe 18 septembrie, la primul termen din judecarea apelului în dosarul Colectiv, Popescu Piedone a lipsit din sala de judecată.
Aflat atunci în plină campanie electorală pentru Primăria Sectorului 5, Piedone anunţase, într-o postare pe Facebook, că fiica lui a ieşit pozitivă la testul COVID, iar el a decis să se autoizoleze. Chiar în dimineaţa procesului, la scurt timp după ce a început şedinţa de judecată, Piedone a primit telefonic vestea că a ieşit negativ la testul COVID.
“A vrut să vină la proces, vrea să dea şi declaraţie”, le-a precizat judecătoarelor avocatul lui Piedone. Prezenţa inculpaţilor din dosarul Colectiv în sala de judecată a Curţii de Apel Bucureşti nu este obligatorie, fiind reprezentaţi de avocaţi, dar ei trebuie să se prezinte dacă vor să dea declaraţii în faţa instanţei.
Tribunalul Bucureşti: “A acceptat ca integritatea persoanelor aflate în club să fie primejduită”
Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată de DNA, în dosarul Colectiv, pentru săvârşirea a două infracțiuni de abuz în serviciu. Procurorii îl acuză că “e principalul răspunzător de autorizarea clubului Colectiv, pentru că el a asumat prin semnarea acordului și autorizației funcționarea acelui club ca spațiu de alimentație publică, deși absența autorizației și a planului de securitate la incendiu îl obligau să respingă cererea de deschidere a clubului pentru public”.
În decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cristian Popescu Piedone la 8 ani şi 6 luni de închisoare.
Inculpatul Popescu Cristian Piedone nu a apărat legalitatea în procedura de autorizare a activității de alimentație publică pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. și, acceptând funcționarea acestui club în condițiile lipsei măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, a acceptat ca integritatea persoanelor aflate în club să fie primejduită prin existența potențialei stări de primejdie pentru clienți și angajați.
Sentinţa Penală nr. 1897/2019 a Tribunalului Bucureşti:
În motivarea condamnării lui Piedone se precizează că acesta, prin faptele lui, a determinat “punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015”.
● 65 de oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în clubul Colectiv în seara de 30 octombrie 2015.
Piedone, dar şi ceilalţi inculpaţi condamnaţi în dosarul Colectiv au atacat sentinţa Tribunalului Bucureşti, iar dosarul a ajuns acum la Curtea de Apel Bucureşti, care va da decizia definitivă.
Pe 18 septembrie, preşedinta completului de judecată a anunţat că au fost fixate primele termene anticipate ale procesului: 30 septembrie, 16 octombrie, 28 octombrie, 13 noiembrie, 25 noiembrie şi “încă unul în decembrie, până în sărbători”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro