UPDATE 18.48: La ieșirea din sala de judecată, Udrea a declarat că va avea în zilele viitoare un mesaj. „O să am un mesaj zilele următoare pentru cei care au făcut presiuni asupra judecătorilor. Sută la sută s-au făcut presiuni asupra judecătorilor”, a spus Udrea, citată de Antena 3.

În ultimul cuvânt Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din „cauza tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege” săvârșite împotriva ei. „În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți”, a spus Udrea.

Udrea le-a spus că dosarul său este unul politic.

„Este prima dată din 2015 februarie de când a început această persecutie a justiției din România împotriva mea când mă aflu în fața unor judecători în fața cărora cred că voi fi judecată după lege și probe și că ce spun eu este ascultat și contează. Toate abuzurile din justitia din România despre care avocata a citit dintr-un raport în Europa, toata aceste abuzuri s-au intamplat împotriva mea. Încălcarea deciziei CCR, nereluarea judecării procesului meu este doar vârful icebergului în acest dosar. 

Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă
Recomandări
Ce înseamnă pentru Ucraina, Orientul Mijlociu și China întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă

Pentru că îmi doresc ca decizia pe care o luați să fie și în acord cu conștiința nu doar cu prevederile europene am să spun pe scurt că dosarul este unul politic și dacă ar fi adevărate faptele de corupție asta nu ar însemna ca am mai puține drepturi și că în cazul meu Carta europeană a drepturilor omului și CJUE dau posibilitatea ca drepturile mele să fie încălcate sau eludate, ocolite, dar pe fond acest dosar nu este un dosar despre corupție, ci politic”.

Udrea a invocat și exemplul lui Sorin Oprescu, fugit după condamnare în Grecia, arestat inițial și a cărui extrădare se judecă în libertate, după plătirea unei cauțiuni.

„Inclusiv ministrul justiției (Cătălin Predoiu, n.red.)- care a fost coleg cu mine și a semnat decizia a recunoscut public discuțiile pe care le are cu autoritățile din Bulgaria pentru că așa cum v-am arătat un mare primar al Capitalei, mare om politic – Oprescu – reținut în Grecia după ce a fost condamnat, dar eliberat de greci”, a spus Udrea.

Este cel mai grav caz de încălcare, ca urmare vă cer să respingeți cererea României și să procedați asa cum fac judecătorii din UE la care noi ne uităm cu admirație. Ne uităm cu admirație la justiția din țările occidentale, la standardele democratice, la standarde statului de drept”.

Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”
Recomandări
Kamala Harris, primul discurs după înfrângere: „Am pierdut alegerile, dar nu lupta pentru libertate. Aveți putere”

UPDATE 15.40: Au început pledoariile finale.

UPDATE 14.36: Procesul a început cu cererea Elenei Udrea de a fi sesizată Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), dar doar dacă răspunsul de la această instituție va fi așteptat cu ea în stare de libertate.

„Solicit instanței să sesizeze CJUE pentru o întrebare preliminară pe care am rugămintea să o prezinte avocatul meu. Doresc să solicit instanței să trimita către CJUE având în vedere că există în nenumărate țări din UE situații similare cu cetățeni români în care s-au luat decizia de netrimitere în România în baza unor dovezi mult mai puține și mai puțin puternice în cazul unor încălcări și abuzuri mult mai slabe decÂt în cazul meu.

Ca urmare considerăm că la nivelul CJUE ar trebui să existe o decizie care sa reglementeze unitar către toate țările UE răspunsul instanțelor din țara unde se judecă cererea de extrădare.

Îmi pare rău că juridic nu știu să explic mai bine.

Rugamintea este ca această întrebare să fie trimisă către CJUE dar doar în condiția în care răspunsul CJUE eu îl pot aștepta în stare de libertate pentru că este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi.

Iar varianta ca eu să aștept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu sa fiu într o stare de detenție în baza unei hotărâri ilegale data de un tribunal constituit nelegal în România.

Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui
Recomandări
Un copil grav rănit într-un accident de autocar este executat silit de avocați. Întâi, aceștia s-au îndreptat împotriva tatălui

Solicitarea și rugămintea mea este ca întrebarea să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aștept pe teritoriul Bulgariei, dar cu altă măsură, nu arest”, a declarat Elena Udrea.

Judecătorii bulgarii au ieșit să delibereze.

Avocata Silvia Uscov, venită special din România la termenul de joi, ca să o ajute pe Elena Udrea în acest proces, a precizat și ea jurnaliștilor români, pe holul instanței din Sofia, că „se fac presiuni asupra judecătorilor bulgari, a spus-o chiar purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel”.

Radoeva Borislava, purtătoarea de cuvânt a instanței vizate, a fost surprinsă să afle acuzațiile aduse de Udrea și de avocata ei. „Nu am susținut niciodată că se fac presiuni asupra judecătorilor și nu înțeleg cum de s-a ajuns la așa ceva”, a declarat Borislava pentru Libertatea.

Ea a mai precizat că instanța bulgară va anunța verdictul în cazul extrădării Elenei Udrea vineri după-amiază, imediat după ce se va termina ședința de judecată. „Instanța se retrage, deliberează, iar apoi pronunță verdictul în aceeași zi, în ședință publică”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Udrea: „Ingrid Mocanu a venit în calitate de colegă de cameră”

Fosta consilieră de la Cotroceni va încerca la termenul de vineri să-i înduplece pe judecătorii bulgari să nu o trimită în România, cu două argumente: că în Penitenciarul Târgșor, unde ar urma să fie încarcerată, sunt condiții improprii și că în România i s-a încălcat dreptul la un proces echitabil. 

Pentru a demonstra asta, la termenul trecut ea a cerut ca judecătorii bulgari să-i audieze pe experții în drept constituțional Augustin Zegrean și Petre Lăzăroiu, foști judecătorii CCR, dar și pe prof. univ. Corneliu Liviu Popescu, care putea vorbi despre condițiile din penitenciarele românești. Dar singura solicitare admisă de judecători Elenei Udrea a fost audierea lui Ingrid Mocanu, care de altfel era și prezentă în sala de judecată. 

Fosta șefă de la ANRP a declarat că în 2015 a stat cu Udrea la Târgșor, și că erau patru femei în cameră, în vreme ce statul român a susținut, în actele trimise, că Udrea a fost și singură în celulă. Judecătorii bulgari au întrebat martora ce profesie are, și ea le-a spus că este consilier la Ministerul Justiției.

După ce s-a terminat procesul, în drum spre duba ce o ducea înapoi, în arestul din Blagoevgrad, Elena Udrea a fost întrebată de presă dacă Ingrid Mocanu a venit la procesul ei în calitate de consilier în Ministerul Justiției. „Nu, a venit în calitate de colegă de cameră”, a răspuns fostul demnitar.

În cazul în care Udrea va fi trimisă în România, predarea ei către polițiștii de la noi se va face, potrivit legislației bulgare, în maximum 10 zile de la pronunțarea hotărârii Curții de Apel din Sofia, iar fostul demnitar va ajunge la Penitenciarul Târgşor, pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare rămasă definitivă în dosarul Gala Bute.

Udrea e de două luni în arestul din Bulgaria, decizia – amânată de șase ori

Pe 7 aprilie anul acesta, în ziua în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiție a decis că trebuie să meargă la închisoare, fostul ministru a plecat dis-de-dimineaţă în Bulgaria şi s-a oprit în Sofia, aşteptând acolo să afle verdictul judecătorilor. Când a auzit sentința, a plecat spre Grecia, dar a fost prinsă la vama Kulata de polițiștii bulgari. De atunci se află în arest. 

Pe 19 aprilie, Tribunalul din Blagoevgrad a decis extrădarea Elenei Udrea, dar ea a contestat decizia, iar procesul s-a mutat la Sofia, la o instanță superioară.

Judecătorii Curții au amânat până acum de șase ori luarea unei decizii. Udrea a declarat în instanță că „în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil deoarece unul dintre magistrații români care s-a pronunțat în cazul ei nu a depus jurământul de judecător”. Avocații ei au mai invocat și „decizia Curții Constituționale din România prin care a fost anulată condamnarea clientei lor”. 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Știrileprotv.ro
O femeie din Constanța a fost diagnosticată greșit și operată de cancer. I-a fost extirpat un sân
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Viva.ro
Wow! Incredibil cum arată și cu ce se ocupă soția lui Marcel Ciolacu. Sunt căsătoriți de mai bine de 20 de ani, însă abia acum s-a aflat
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
Libertateapentrufemei.ro
Vedetă PRO TV, paralizie și alte simptome groaznice, după ce a mâncat brânză: „Nu puteam să mai merg”. Ce diagnostic a primit jurnalista, mamă a 5 copii
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
FANATIK.RO
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Donald Trump şi-a proclamat victoria. Senatorul Bernie Sanders știe de ce au pierdut democrații alegerile. Update
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
GSP.RO
„Moldovene, aici se fumează doar Kent și Marlboro” » Petre Grigoraș dezvăluie cum a pătruns în vestiarul unei trupe de legendă: „Eram la antrenament și am văzut două femei în tribună, două blonde”
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Elle.ro
Imagini inedite cu Anca Dinicu și iubitul ei, cu care va avea un copil. Cum a pozat actrița, însărcinată în opt luni: „Să avem amintirea asta…” FOTO
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Unica.ro
Ce a răspuns Oana Lis când a fost întrebată de câte ori l-a înşelat pe soțul ei, Viorel Lis, în cei 26 de ani de relaţie
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Financiarul.ro
Destinația ideală pentru a depăși o despărțire. E aproape de România
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Observatornews.ro
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații
HOROSCOP
Horoscop 7 noiembrie 2024. Scorpionii au de ales între a insista cu anumite idei și discuții sau a trece la fapte, fără să mai ceară explicații

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI