UPDATE 15.17: Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins luni cererea de suspendare a executării condamnării de 5 ani de închisoare formulată de Rudel Obreja. Fostul boxer voia suspendarea pedepsei până Înalta Curte se va pronunța în cazul recursului în casație formulat de acesta.
„Respinge cererea formulată de recurentul condamnat Obreja Rudel privind suspendarea executării deciziei penale nr. 93 din data de 5 iunie 2019, pronunţate de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 2303/1/2017. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 16 mai 2022. Amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 23 mai 2022, ora 13:00”, au decis judecătorii.
UPDATE 13:30: Judecătorii au rămas în pronunțare în cazul lui Obreja, iar în cazul Elenei Udrea, procesul s-a amânat pe 23 mai.
UPDATE 13:15: Elena Udrea, citată de judecătorii de la Înalta Curte la termenul de astăzi în procesul recursului în casație, a anunțat prin avocații săi că refuză să participe prin videoconferință.
Avocatul Veronel Rădulescu a precizat judecătorilor că Elena Udrea a dat o declarație scrisă în acest sens autorităților bulgare.
Rudel Obreja, al doilea condamnat în dosarul Gala Bute care a formulat recurs în casație, e prezent în sala de judecată prin videoconferință. Obreja e încarcerat la penitenciarul Rahova. Dacă judecătorii admit astăzi cererea de suspendare a pedepsei pentru Obreja, acesta ar putea aștepta în libertate, decizia finală a judecătorilor în cazul recursului în casație.
Judecătorii au anunțat că vor face demersuri să între în posesia declarației Elenei Udrea în față magistraților bulgari și dau un nou termen apropiat, 23 mai.
Obreja și Udrea au depus cerere de suspendare a executării pedepselor primite în Gala Bute.
Dacă judecătorii vor admite recursul în casație al celor doi, aceștia vor decide fie achitarea Elenei Udrea și a lui Rudel Obreja, fie rejudecarea lor.
Elena Udrea, aflată acum în arest în Bulgaria, unde aşteaptă finalizarea procesului de punere în executare a mandatului european de arestare, a formulat recursul în casaţie, împotriva condamnării din dosarul „Gala Bute”, în ianuarie 2019, la jumătate de an după ce fusese condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare.
Pe 7 aprilie 2022, judecătorii Înaltei Curți respinseseră o altă cale de atac a Elenei Udrea, contestațiile în anulare, astfel încât fostul ministru urma să fie încarcerată ca să-și execute pedeapsa de 6 ani. A fugit din țară însă în aceeași.
Cum a ajuns Udrea să nu execute până acum condamnarea definitivă încă din 2018
- În iunie 2018, când judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au pronunțat sentința definitivă în procesul Gala Bute, Elena Udrea se afla în Costa Rica, unde a cerut azil politic.
- În octombrie 2018 a fost reținută de Interpol în Costa Rica în baza unui mandat de urmărire internațională și încarcerată în vederea extrădării ei în România.
- În decembrie 2018, Udrea a fost eliberată ca urmare a deciziei Curții Constituționale Române, care a declarat ca fiind ilegale completele de 5 judecători de la ICCJ. Ca urmare a deciziei CCR, sentința din procesul Gala Bute a fost suspendată, iar inculpații condamnați au fost eliberați.
- În ianuarie 2019, Elena Udrea a apelat la două căi de extraordinare de atac, contestația în anulare și recursul în casație, prin care a solicitat anularea condamnării de 6 ani de închisoare și rejudecarea procesului.
- În iulie 2019, Elena Udrea s-a întors în România.
- Pe 7 aprilie 2022, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte au respins, ca nefondate, contestațiile în anulare depuse de Elena Udrea și ceilalți inculpați din Gala Bute, urmând să execute condamnarea de 6 ani de închisoare.
- În aceeași zi, Elena Udrea a fost prinsă și reținută de poliția din Bulgaria, la Kulata, la granița cu Grecia.
- Recursul în casație, care are termen de judecată luni, 16 mai, reprezintă ultima cale a Elenei Udrea de a scăpa de executarea pedepsei cu închisoare primită în Gala Bute.
Recursul în casație se judecă de 1 an şi 7 luni
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis în principiu cererea fostului demnitar de recurs în casație în octombrie 2019, iar cauza a fost repartizată unui Complet de 5 judecători. Procesul, care a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă din pandemie, a avut până acum 10 termene.
Udrea se află în arest însă în Bulgaria, unde se judecă extrădarea sa, iar pe 10 mai, la ultimul termen din capitala Bulgariei, avocatul Hristo Botev, unul din cei trei apărători ai fostului demnitar român, a pomenit în sala de judecată şi de recursul în casaţie „care se va judeca pe 16 mai”, adică azi.
Avocat: „Nu e obligatorie prezenţa ei în sala de judecată”
Avocatul Veronel Rădulescu, cel care o reprezintă pe Udrea în procesul de la ÎCCJ, consideră că judecătorii de la Sofia au decis amânarea procedurii pentru data de 18 mai şi pentru a vedea ce se întâmplă, între timp, cu recursul în casaţie din România. Iar asta pentru că „au şi ei reţinerile lor, şi le e greu să valideze toate inadvertenţele care există în deciziile judecătorilor români”, spune Rădulescu.
În procesul de la la ÎCCJ, s-ar putea tranşa totul azi, chiar şi în absenţa Elenei Udrea, aflată în arestul din Bulgaria? Avocatul susţine că „teoretic, orice este posibil. Nu este obligatorie prezenţa ei în sala de judecată. De altfel, din 2019, de când se judecă recursul în casaţie, Elena Udrea nu a venit niciodată la proces”.
Rădulescu mai precizează că, pentru termenul de azi, judecătorii de la ÎCCJ au dispus citarea Elenei Udrea prin autorităţile bulgare şi „se încearcă contactarea ei, prin mijloace electronice”.
Avocatul lui Udrea susține că aceasta a fost arestată ilegal
Avocatul Rădulescu susţine că Elena Udrea „a fost arestată în mod nelegal în Bulgaria”. El consideră că decizia pronunţată de ÎCCJ la 7 aprilie, cea care a trimis-o la închisoare pe clienta lui, poate fi atacată în continuare, pentru că „potrivit art.432, alin (4) din Codul de Procedură Penală, sentința dată în contestația în anulare este supusă apelului”.
Elena Udrea a fost arestată în Bulgaria în baza unei decizii care nu este definitivă.
Avocat Veronel Rădulescu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro