Cele trei persoane reținute de către procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Târgu Mureș astăzi, 29 iulie, sunt Cosmin Ionuț Păpuc, administrator al căminului Căsuța Lu Min din Bărdești, jud. Mureș, Jolan Pascu, împuternicită președinte al asociației care patrona centrului și Flavius-Teodor Pascu, care nu era angajat la centru, însă era rudă cu președinta, au confirmat surse judiciare pentru Libertatea.
Presa locală a scris că Flavius-Teodor Pascu este fiul lui Jolan Pascu.
El este agent de poliție în cadrul IPJ Mureș, conform declarației lui de avere din 2021. Surse oficiale ne-au confirmat informația.
Cei trei sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de persoane.
Oamenii din centru au povestit că Jolan Pascu și Flavius-Teodor Pascu îi băteau, potrivit unor surse apropiate situației, care au dorit să rămână anonime.
Flavius-Teodor Pascu este agent de poliție în cadrul IPJ Mureș și are domiciliul chiar în satul unde funcționa centrul, conform declarației sale de avere din 2021. Deține două terenuri în același sat și o casă, mai arată declarația lui. Este născut în 1996.
Cel puțin patru angajați la stat se află în spatele centrului
Pe lângă polițistul de la IPJ Mureș, în spatele azilului groazei din Mureș se mai află doi angajați la Penitenciarul Târgu Mureș și o consilieră la DGASPC.
Roxana Cristina Dălălău și Cosmin Ionuț Păpuc, doi membri fondatori ai asociației Re-Min, care operează Căsuța Lu Min, sunt angajați ai Penitenciarului Târgu Mureș.
Thedora Păcurar, un alt membru fondator, este consilier superior la DGASPC Mureș. Contactată de Libertatea, Theodora Păcurar recunoaște că a fost printre fondatorii Asociației Re-Min, dar spune că din 2019 a încetat orice colaborare cu asociația.
Un ONG a descoperit atrocitățile la un control inopinat
Situația de la centrul Căsuța Lu’ Min a ieșit la iveală după o vizită a voluntarilor Centrului de Resurse Juridice (CRJ), același centru care a scos la iveală și condițiile din căminele din Voluntari. Cu câteva zile înainte fuseseră în control și inspectorii de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Județeană, fără să fi semnalat însă nereguli.
Mai mulți oameni au fost găsiți, așadar, de CRJ, în subsolul căminului din Mureș, în condiții inumane: printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge.
Pe lângă cele trei rețineri, trei persoane au fost demise în acest caz: directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș, Cristian Viorel Răduț, prefectul Mara Togănel și subprefectul de Mureș. „Din câte am înțeles AJPIS a controlat acest centru cu o zi sau două înainte și a spus că nu e nicio problemă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, vineri, când a anunțat demiterile.
***
Nota redacției: Într-o formă anterioară a articolului, numele inculpatei Jolan Pascu era scris Iulia Pascu, varianta tradusă din maghiară a prenumelui.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Stoiae • 30.07.2023, 08:38
Vai de noi! Nu am avansat deloc fata de 1989. Cum erau tratați atunci asa sunt și acum ,doar ca acum fac avere de pe urma suferinței lor. Halal nație!