Numai că, în urmă cu patru ani, aproape 126.000 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii egale sau peste 5 la Evaluarea Națională. Asta înseamnă că statul român a pierdut aproximativ 10.000 de copii chiar și din categoria celor care aveau o șansă reală să ajungă la BAC.

„S-au pierdut, pe de o parte, prin plecarea din țară, pe de alta, prin ajungerea lor în licee care n-au făcut eforturi să-i susțină sau n-au fost atractive pentru ca ei să vină la școală ori n-au avut niciun fel de sprijin în alegerea unui liceu sau a unei școli profesionale potrivite.

Ultimii doi ani de liceu nu sunt obligatorii, așa că unii nu mai vin la liceu pentru că n-au motivație sau, mai grav, pentru că n-au resurse în familie pentru internat sau navetă“, a explicat, pentru Libertatea, Daniela Vișoianu, președintele Coaliției pentru Educație.

Cert este că Ministerul Educației nu monitorizează corespunzător situația elevilor care se pierd pe parcursul sistemului de învățământ din moment ce nu știm ce s-a întâmplat exact cu ei, mai punctează specialiștii în Educație.

Ce subiecte au picat la prima probă scrisă

Ca în fiecare an, elevii de la Profilul Uman, respectiv Profilul Real, au avut aceleași cerințe la subiectul I și II. La partea de eseu de la subiectul al III-lea, elevii de la Profilul Uman au avut de ales între o poezie scrisă de Tudor Arghezi sau Ion Barbu, iar cei de la Real au avut de ales între versurile simboliste ale lui George Bacovia sau cele moderniste ale lui Lucian Blaga.

Un text cu substrat cultural, mai greu de înțeles

Profesoara de limba română Silvia Sava, de la Colegiul Național Sportiv ”Emil Racoviță“, care a comentat subiectele la Interviurile Libertatea, crede că acestea au avut un nivel mediu de dificultate și au respectat programa școlară elaborată de Ministerul Educației. Totuși, profesoara a subliniat că fragmentul de text la prima vedere din textul nonliterar ”Amintiri de la Junimea din Iași“ scris de George Panu este mai greu de înțeles.

10.000 de elevi care au luat cel puțin nota 5 la Evaluarea Națională din 2015 n-au ajuns să dea BAC-ul. Cum explică fenomenul un expert din educație
Profesoara de limba română Silvia Sava/ FOTO: Eli Driu

”Au avut de abordat un text nonliterar și câteva cerințe raportate la acest text. Ar fi trebuit să-l citească atent, să-i înțeleagă foarte bine sensul. Este un fragment dintr-o scriere memorialistică. Poate un pic mai greu de înțeles, pentru că face referire la un moment de istorie literară. E un text cu substrat cultural, deci nu era foarte ușor de abordat. Răspunsurile trebuiau formulate în enunțuri și raportate la acest fragment de text“, a explicat profesoara Silvia Sava.

O temă nefamiliară pentru un adolescent de 17-18 ani

Dascălul subliniază că o înțelegere deficitară a textului ar fi putut să-i împiedice pe elevi să rezolve toate cerințele de la punctele A și B. Mai ales, la punctul B, dacă n-au înțeles textul, nu vor primi punctaj maxim pentru compunere. În plus, Silvia Sava spune că tema construirii unui discurs nu este tocmai familiară pentru un adolescent de 17 sau 18 ani.

Nu în ultimul rând, profesoara ne-a spus că elevii cărora le predă nu au fost încântați de faptul că au primit o poezie la partea de eseu, la subiectul al III-lea. ”Cei mai mulți au fost surprinși de subiectul al III-lea. I-a pus ușor în dificultate, pentru că, în general, elevii sunt mai departe de poezie și evită să aprofundeze”, a explicat profesoara.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2019 – sesiunea iulie 2018

Calendar BAC 2019 prima sesiune – Proba scrisă

Proba scrisă la Bacalaureat 2019 se va desfășura în perioada 1-4 iulie 2019, după cum urmează.

  • 1 Iulie – Limba și Literatura Română – proba Ea – examen scris;
  • 2 Iulie – Limba și Literatura Maternă – proba Eb – examen scris;
  • 3 Iulie – Proba obligatorie a profilului – proba Ec – examen scris;
  • 4 Iulie – Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed – examen scris;

Afișarea rezultatelor la BAC 2019 – prima sesiune

Afișarea primelor rezultate de la BAC, depunerea contestațiilor și afișarea rezultatelor finale, vor avea loc, conform calendar BAC 2019 după cum urmează:

  • 8 Iulie 2019 – Afișarea rezultatelor, până la ora 12:00 și depunerea contestațiilor între ora 12:00 și 16:00;
  • 9-12 Iulie 2019 – Rezolvarea Contestațiilor;
  • 13 Iulie 2019 – Afișarea rezultatelor finale. 

Conform Calendar BAC 2019, candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

A doua sesiune a examenului de BAC 2019, sesiunea de toamnă, are următoarea structură:

  • 15 – 19 iulie: Înscrierea candidaților
  • 26 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe

Calendar BAC 2019 sesiunea de toamnă – Proba scrisă

  • 21 august: limba si literatura română – proba Ea) – proba scrisă
  • 22 august: limba si literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
  • 23 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
  • 26 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă

Calendar BAC 2019 sesiunea de toamnă – Proba orală

  • 27 & 28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 30 august & 2 septembrie: evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 2 – 3 septembrie: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională – proba C

Afișarea rezultatelor BAC 2019 – sesiunea de toamnă

  • 3 septembrie: afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 3 – 6 septembrie: rezolvarea contestațiilor
  • 7 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Citește și:

Cum se calculează media la BAC. Ce notă trebuie să iei pentru a fi ADMIS

Subiecte BAC 2019. Ce a picat la Bacalaureat 2019 până acum

Rezultate BAC 2019

Google News Urmărește-ne pe Google News