Cuprins:
UPDATE ora 15.15: Subiectele și baremele cu răspunsurile corecte pentru proba la alegere în funcție de profil de la examenul de Bacalaureat 2024 sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației, pe subiecte.edu.ro, la ora 15:00, a notat edupedu.ro.
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă Informatică – C/C++ Mate-Info
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă Informatică – Matematică-Informatică
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă Informatică – C/C++ Științe ale naturii
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă Informatică – Științe ale naturii:
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Geografie
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Geografie
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Economie
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Economie
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Logică și argumentare
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Logică și argumentare
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Psihologie
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Psihologie
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Sociologie
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Sociologie
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Filosofie
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Filosofie
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Anatomie și fiziologie umană
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Anatomie și fiziologie umană
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Biologie vegetală și animală
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Biologie vegetală și animală
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă – Fizică
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Fizică
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă Chimie organică
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Chimie organică
Subiect Bacalaureat 2024 Toamnă Chimie anorganică
Barem Bacalaureat 2024 Toamnă – Chimie anorganică
BAC 2024 – sesiunea de toamnă. Lista disciplinelor pentru care puteau opta elevii
Candidații care susțin examenul de Bacalaureat 2024 – sesiunea de toamnă au avut la dispoziție zece discipline din care au putut alege una pentru această probă scrisă.
Astfel, absolvenții de la profilul real din filiera teoretică au avut de ales între fizică, chimie, biologie/anatomie sau informatică, în timp ce aceia de la profilul umanist au putut opta pentru geografie, filosofie, logică, economie, psihologie sau sociologie.
Reguli pentru candidați la la BAC 2024 – sesiunea de toamnă
Probele la examenul de Bacalaureat 2024 sunt monitorizate audio-video. Candidații nu au voie să intre în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Iată care este regulamentul:
- (1) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
- (2) Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu vor fi primiţi în examen.
- (3) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
- (4) Se interzice candidaţilor să aibă în sălile de examen asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.
- (5) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi ori cu exteriorul.
- (6) Candidaţii care încalcă regulile menţionate la alin. (3), (4) şi (5) vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
- (7) Încălcarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
- (8) Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a examenului de bacalaureat şi prevederile alin. (1)-(7) şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.
- (9) După parcurgerea paşilor menţionaţi la alin. (8), candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (1)-(7) şi menţiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menţionate la alin. (3), (4) şi (5) are drept consecinţă măsurile menţionate la alin. (6) şi (7).
După ce toate aceste proceduri au fost îndeplinite, candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi.
Abslovenții de liceu au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor. Acestea sunt calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor pentru fiecare candidat.
Cum se face corectura la BAC 2024 – sesiunea de toamnă
Corectura la Bac 2024 -sesiunea toamnă se va face, ca și în sesiunea din vară, digitalizat.
Pentru evaluarea digitalizată se folosesc scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen.
Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.
Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații, arată Ministerul Educației.
Când se afişează rezultatele la BAC 2024 – sesiunea de toamnă
Afișarea primelor rezultate la Bac 2024 -sesiunea de toamnă, înainte de depunerea contestațiilor, are loc în data de 26 august, în prima parte a zilei.
Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe data de 30 august.
La prima sesiune din acest an a Bacalaureatului, în urma soluţionării contestaţiilor, rata de promovare a fost de 78,2%.
Când se depun contestaţiile la BAC 2024 – sesiunea de toamnă
Candidații care sunt nemulțumiți de primele rezultate la BAC 2024- sesiunea de toamnă pot depune contestații la una sau mai multe probe. Elevii trebuie să fie conștienți că depunerea unei contestații nu garantează neapărat o creștere a notei, dar reprezintă un drept legitim de a solicita o evaluare justă.
Contestațiile la Bac 2024- sesiunea de toamnă se pot depune pe data de 26 august, între orele 12.00-18.00. Aceasta este fereastra de timp în care elevii nemulțumiți de notele obținute pot solicita reevaluarea lucrărilor.
Contestațiile pot fi depuse fie fizic, la secretariatul unității de învățământ unde a fost susținut examenul, fie online, prin e-mail, la adresa secretariatului.
Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.
Află cum se depun contestațiile și cum arată un model de contestație.
Sursă foto – Shutterstock.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro