UPDATE 11.30: Au apărut subiectele de la anatomie. Elevii de clasa a XII-a au avut de rezolvat varianta 6, potrivit site-ului Edupedu.ro.


Peste 155.000 de elevi s-au înscris la Bacalaureat, anul acesta. Prima probă a examenului a fost la Română, luni, 22 iunie. Miercuri, 23 iunie, elevii au susținut proba obligatorie a profilului: Matematica, pentru elevii de la real.

Din cauza pandemiei COVID-19, examenul de BAC 2020 are loc în condiții speciale. Elevii cu temperatura mai mare de 37,3 grade nu vor intra în examen, iar elevii care susțin examenele sunt obligați să poarte măști de protecție.

Barem Anatomie BAC 2020

Subiecte anatomie BAC 2020

Programa la Anatomie BAC 2020

Proba de Anatomie și fiziologie umană curpinde materia învățată de elevii de liceu în clasele a 11-a și a 12-a.

Capitolele cele mai importantă ale materiei pentru examen, potrivit liceunet.ro, sunt următoarele:

  • Alcătuirea corpului uman
  • Funcțiile organismului uman
  • Funcția de relație (sistemul nervos, analizatorii, glandele endocrine, sistemul osos, sistemul muscular)
  • Funcția de nutriție (digestia și absorbția, circulația, resporația și excreția)
  • Funcția de reproducere (sistemul reproducător, sănătatea reproducerii, noțiuni elementare de igienă)
  • Genetică
  • Genetică moleculară
  • Acizii nucleici
  • Organizarea materialului genetic
  • Genetica umană
  • Genomul uman
  • Mutageneza și teratogeneza
  • Domenii de aplicabilitate în Genetica umană
  • Ecologie umană
  • Caracteristicile ecosistemelor antropizate și modalități de investigare.

Structura subiectelor la Anatomie la BAC 2020

Subiectele la Anatomie la BAC 2020 respectă programa elaborată de Ministerul Educației. Vor fi trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Din oficiu vor fi acordate 10 puncte.

Proba va începe după ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva toate cerințele pe foaia de examen.

Subiectele la Anatomie la BAC 2020 se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Model de subiect la Anatomie la BAC 2020

Reguli pentru elevi în timpul examenului

(1) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

(2) Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.

(3) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea, sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

(5) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Când se afișează rezultatele la BAC 2020

Afișarea rezultatelor la BAC 2020, potrivit calendar BAC 2020:

  • 30 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12.00
  • 30 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16.00 – 20.00
  • 1 – 4 iulie – Rezolvarea contestațiilor
  • 4 iulie 2020 – Afişarea rezultatelor finale

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News