UPDATE 12.15: Elevii au încheiat și ultima probă a examenului de Bacalaureat 2020. Au apărut și subiectele pe care aceștia le-au avut de rezolvat la fizică.


Examenele se desfășoară anul acesta în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID-19. Astfel, elevilor le va fi permis accesul în examen numai dacă au temperatura sub 37,3 grade. De asemenea, în sala de examen, ei sunt obligați să poarte măști de protecție.

Anul acesta, la Bacalaureat, s-au înscrie peste 155.000 de elevi. Primele două probe au avut loc luni, 22 iunie, la Română, și miercuri, 24 iunie, la Matematică.

Programa la Fizică BAC 2020

Elevii care susțin examenul la BAC 2020 la Fizică au avut de învățat patru mari capitol: Mecanică, Optimă, Elemente de termodinamică, Producerea și utilizarea curentului continuu.

Materia pentru examen, pentru fiecare capitol, potrivit liceunet.ro:

Mecanică

Principii și legi în mecanica clasică

  • Miscare și repaus
  • Principiul I
  • Principiul al II-lea
  • Principiul al III-lea
  • Legea lui Hooke. Tensiunea în fir
  • Legile frecării la alunecare

Teoreme de variație și legi de conservare în mecanică

  • Lucrul mecanic. Puterea mecanică
  • Teorema variaţiei energiei cinetice a punctului material
  • Energia potenţială gravitaţională
  • Legea conservării energiei mecanice
  • Teorema variaţiei impulsului
  • Legea conservării impulsului

Elemente de Termodinamică

Notiuni termodinamice de bază

Principiul I al termodinamicii

Aplicarea principiului I al termodinamicii la transformările gazului ideal

Motoare termice

Principiul al II-lea al termodinamicii

Producerea și utilizarea curentului continuu

Curentul electric

Legea lui Ohm

Legile lui Kirchhoff

Gruparea rezistoarelor și generatoarelor electrice

Energia și puterea electrică

Optică

Optica geometrică

  • Reflexia și refracția luminii
  • Lentile subțiri. Sisteme de lentile

Optica ondulatorie

  • Interferența
  • Dispozitivul Young

Element de fizică cuantică

  • Efect fotoelectric extern

Structura subiectelor la Fizică la BAC 2020

Subiectele la Fizică la BAC 2020 respectă programa elaborată de Ministerul Educației. Vor fi trei subiecte, fiecare valorând 30 de puncte. Din oficiu vor fi acordate 10 puncte.

Proba va începe după ora 9:00, iar elevii vor avea la dispoziție trei ore pentru a rezolva toate cerințele pe foaia de examen.

Subiectele la Fizică la BAC 2020 se elaborează de către Centrul Naţional de Evaluare și Examinare şi se stabilesc ţinându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat, aprobate şi publicate de MECTS;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare din partea candidaţilor;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzător conţinutului programelor de bacalaureat, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea competenţelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaţilor pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

Model de subiect la Fizică la BAC 2020

Subiect la Fizică – profilul real și profilul militar

Subiect la Fizică – filiera tehnologică

Baremul de corectare la fizică

Cu ce nu au voie elevii în săli în timpul examenului

(1) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

(2) Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiţi în examen.

(3) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi altele asemenea, sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen, telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la reţele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/asistenţi din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

(5) Se interzice candidaţilor la examenul de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu exteriorul.

Când se afișează rezultatele la BAC 2020

Afișarea rezultatelor la BAC 2020, potrivit calendar BAC 2020:

  • 30 iunie 2020 – Afişarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12.00
  • 30 iunie 2020 – Depunerea contestaţiilor în intervalul orar 16.00 – 20.00
  • 1 – 4 iulie – Rezolvarea contestațiilor
  • 4 iulie 2020 – Afişarea rezultatelor finale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește-ne pe Google News