Un studiu efectuat de Universitatea Americană din Beirut (Libia), la care au răspuns câteva sute de liceeni şi studenţi la un număr de 59 de întrebări, puse unui segment format din persoane cu vârste, nivel de educaţie, sex şi performanţe şcolare foarte diferite, a rezultat o privire de ansamblu asupra superstiţiilor în sine, dar şi al gradului de influienţă al acestora asupra comportamentului intervievaţilor. A reieşit că odată cu creşterea nivelului educaţional, scade semnificativ credinţa în superstiţii, potrivit timpul.md.
Făcând o paralelă, liceenii şi studenţii noştri nu sunt mai diferiţi ca cei din Beirut. Diferenţa e că avem noi superstiţiile noastre, de pe meleagurile moldave. Iată câteva dintre ele, culese de la mai mulţi foşti şi actuali studenţi.
1. O primă superstiţie care este moştenită de la părinţii noştrii este să pui în noaptea dinaintea examenului sub pernă cursurile şi notiţele de la materia la care a doua zi ai examen.
2. Una dintre superstiţiile pe care studenţii o au este să aibă la ei o amuletă care le poartă noroc. O cruciuliţă, o brăţară ( care uneori este moştenire de la mama care şi ea a purtat-o în studenţie şi i-a purtat noroc) iar această superstiţie este respectată mai ales de fete.
3. Să scrii cu acelaşi pix la toate examenele este una dintre superstiţiile greu de ţinut deoarece ţi se poate termina destul de repede pasta.
4. O altă superstiţie pe care o au mai ales baieţii este să poarte în ziua examenului o anumită cravată care mereu le-a purtat noroc .
5. Nu contează dacă e sesiunea de vară sau iarnă, cu ce te-ai îmbrăcat la primul examen cu aceleaşi haine să mergi la toate examenele .
6. Una dintre superstiţiile care face furori printre studenţi este că înainte de sesiune să te tunzi deoarece cu părul scurt poţi inmagazina mai bine materia.
7. Ziua de marţi şi mai ales numărul 13 sunt superstiţii care nu trebuiesc ocolite de aceea unii NU fixeaza examenele marţea şi nici în data de 13.
8. În perioada examenelor, Dumnezeu, aşa deodată devine o entitate extreme de importantă în viaţa studenţilor. Majoritatea studenţilor se roagă firbinte pentru o notă mare, uitând însă că Dumnezeu dă, dar în poală nu-ţi pune.
9. Unii studenţi evită să facă baie, chiar, motivând că spălându-şi podoaba capilară, îşi spală cunoştinţele din cap. Alţi studenţi vorbesc mai puţin în perioada sesiunii, fiindu-le frică să nu uite cumva tot ce au învăţat pentru următorul examen.
10. Să te aşezi în aceeaşi bancă în care ai stat şi data trecută şi ai luat nota mare este una dintre superstiţiile cele mai respectate. Mereu la intrarea în sală se aude un ” acela este locul meu”. Dar dacă se susţine examenul în aulă mai e valabilă superstiţia?
Mai cunoaşteţi şi altele?

 
 

Urmărește-ne pe Google News