Vor rămâne să studieze în ţară
Primul ţine să se laude cu un 10 curat la mate şi o notă finală de 9,68. Chiar dacă această medie i-ar asigura un loc la una din universităţile de top ale lumii, la care românii au devenit tot mai des abonaţi, Cristian ne-a mărturisit că va da la Politehnică şi că dorinţa lui e să se poată angaja încă din primul an.
Cosmin Jalbă a terminat cu 8,70 şi se declară un patriot convins. “Îmi place aici, în România, şi sunt prea legat de familia mea ca să mă gândesc să plec în străinătate. Îmi place fizica şi vreau să mă perfecţionez la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei”, ne-a declarat acesta. Dar nu toate liceele se pot mândri cu astfel de elite. La nivel naţional, din 175.498 de candidaţi, 78.358 nu au avut medie de trecere.
Elevii, audiaţi la Poliţie
Aproape 40 de elevi ai Liceului Dimitrie Bolintineanu din Capitală au trecut ieri pe la Poliţie pentru a da cu subsemnatul în dosarul în care procurorii şi poliţiştii verifică eventuale acte de fraudă de la această unitate de învăţământ.
Jumătate dintre ei au dat declaraţii în prezenţa avocatului George Moloman, cel care o apără pe directoarea Costica Vărzaru. La ieşirea de la Poliţie, juristul a susţinut că nici unul dintre copii n-ar fi recunoscut că ar fi dat mită pentru a promova examenul.
Ele sunt fetele de zece din Buzău!
Colegiul Naţional B.P. Hasdeu din Buzău îşi confirmă renumele şi cu prilejul examenului de bacalaureat din acest an. Este liceul unde nouă absolvenţi au obţinut la Bac nota zece! Iar Denisa Agapie se numără printre ei. Când a aflat că are 10 pe linie, a început să ţopăie.
Maria Tache (stânga) şi Denisa Agapie au obţinut note maxime la toate materiile
“Muncă, muncă, muncă şi multă voinţă. Ce-i drept, mi-am mai diminuat timpul liber din weekenduri, dar a meritat. Acum o să am o vacanţă lungă. La istorie mi-a fost mai greu”, a spus Denisa. Ea vrea să ajungă ofiţer SRI. Tot cu media maximă a terminat liceul şi colega ei Maria Tache. A luat 10 pe linie, iar acum vrea să meargă la Facultatea de Geografie.
“Am făcut şi meditaţie în particular, deşi orele de la clasă au fost mai mult decât suficiente. Am considerat că pregătirea suplimentară nu strică”, ne-a spus Maria Tache. Potrivit MEN, procentul de promovare la nivelul judeţului Buzău e de 63,99%, cu 13% mai mare decât rata de promovare înregistrată la Bac-ul de anul trecut.
Tânărul genial din Vâlcea a luat 9,15
Ionuţ Alexandru Budişteanu, elevul din Râmnicu Vâlcea care a uimit lumea academică americană cu invenţiile sale, a obţinut nota 9,15 la bacalaureat. Deşi ar fi avut posibilitatea să studieze la orice facultatea din SUA, el a renunţat la o bursa de 40.000 de dolari şi a ales România.
“Voi studia la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Matematică – Informatică. Rămân în România, pentru invenţiile mele am nevoie doar de un calculator”, a spus Ionuţ. Tânărul a câştigat în luna mai premiul cel mare la Intel ISEF 2013 din SUA pentru un dispozitiv care poate fi montat pe orice fel de autoturism şi care poate fi condus în siguranţă de orbi sau de persoane cu alte dizabilităţi.
Riscă să piardă bursa la Londra pentru două sutimi
Deşi pentru mulţi 9,58 la bacalaureat este o notă foarte bună, Cristian Ciucă, absolvent al Colegiului Naţional Vasile Alecsandri, din Galaţi, riscă să rateze o şansă unică din cauza acestui rezultat.
La începutul clasei a XII-a a câştigat o bursă la Imperial College din Londra, însă avea nevoie de media 9,60 ca să o poată urma. Băiatul va face contestaţie şi speră să obţină la recorectare cele două sutimi.
Promovabilitate zero la liceul pentru nevăzători
Printre cele trei instituţii de învăţământ din judeţul Timiş la care nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat se numără şi Liceul Teoretic Iris din Timişoara. Elevii sunt fie cu deficienţe severe de vedere, fie orbi. Toţi cei înscrişi au fost respinşi.
“Subiectele nu au fost adaptate pentru ei, au dat acelaşi examen după aceeaşi programă. Oricum, am vorbit cu elevii şi vor depune contestaţie. Am avut chiar câţiva elevi foarte buni, nu-mi explic rezultatele”, a declarat Dănuţ Petnaise, directorul liceului.
Nu a luat notă de trecere nici măcar a noua oară!
59,39% dintre elevii gălăţeni care au dat bacalaureatul în 2013 au reuşit să îl ia. Printre ei nu s-a numărat şi cântăreţul bisericesc care a dat examenul pentru a noua oară.
Chiar dacă la matematică a luat doar puţin peste nota 2, tânărul e decis să încerce din nou în toamnă. Au existat în Galaţi şi licee fără nici un promovat: Liceul Tehnologic H.P. Bengescu din Iveşti şi Liceul Tehnologic Nr. 1 din Cudalbi.
Bacalaureatul în cifre
122 de elevi au obţinut media 10 la nivel naţional.
55,4% a fost rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat, înainte de rezolvarea contestaţiilor.
74,17% a fost cea mai mare rată de promovabilitate din ţară, care se regăseşte în judeţul Brăila.
318 elevi au fost eliminaţi în cele patru zile de ale probelor scrise la bacalaureat.
76,81% a fost rata de promovabilitate la filiera Teoretică, 66,44% la cea Vocaţională şi 34,3% la cea Tehnologică.