Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI


Calendarul probelor scrise

A doua etapă a primei sesiuni a examenului de Bacalaureat 2018, care are trei probe scrise pentru majoritatea candidaților și patru probe pentru cei care susțin și testul la limba maternă, începe luni 25 iunie. Secretarul de stat a spus că, pentru prima dată, președintele Comisiei de examen și al Comisiei de evaluare va fi director de liceu, iar remunerarea cadrelor didactice implicate în examen se va face prin contract de prestării servicii încheiat cu directorul școlii.

”Examenul va debuta luni 25 iunie, cu proba la limba şi literatura românăva  continua marți 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, respectiv maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, ucraineană și  italiană. Miercuri 27 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, respectiv istorie pentru elevii care au urmat profilul uman și matematică pentru real și profilul tehnologic. Ultima probă scrisă din această sesiune va fi joi 28 iunie, proba la alegere a profilului şi specializării. Primele rezultate înainte de contestații vor fi afișate în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, în ziua de 4 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile se depun în aceeași zi, în intervalul 12.00-16.00.  Rezultatele finale vor fi anunțate în 9 iulie”, a spus secretarul de stat.

Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 118.856 de absolvenți din acest an și 18.015 candidați din promoțiile anterioare, în total fiind 136.871 de candidaţi.

Examenul se susține în 440 de centre, în fiecare dintre acestea fiind peste 250 de candidați. Acolo unde nu s-a putut organiza un centru cu 250 de candidați, a fost aprobat și un număr mai mic.

Bacalaureat 2018. Pentru prima dată, președinții centrelor de examen sunt directori de liceu, nu cadre universitare

Pentru prima dată, președinții comisiilor din centrelor de examen și ai centrelor zonale de evaluare sunt cadre didactice din învățământul preuniversitar. Până acum, aceste funcții erau ocupate de profesori din învățământul superior. Anul acesta, toate centrele vor avea președinți directori de licee.

Sâmbătă 23 iunie va avea loc videoconferința la care vor participa comisiile județene de Bacalaureat din fiecare județ, reprezentanți ai părinților , reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și reprezentanți ai organizațiilor sindicale. În acea ședință vor fi extrași președinții pentru fiecare centru de examen, respectiv pentru Centrul zonal de evaluare.

Duminică vor avea  loc ședinte de instruire cu toți cei implicați în examen, inclusiv directorii  unităților unde se organizează examenul de Bacalaureat 2018, care au obligația  să predea centrul  de examen președintelui Comisiei.

Profesorii implicați în examenul de Bacalaureat 2018 vor fi plătiți în baza unui contract civil de prestări servicii

Un Ordin de ministru din 29 mai prevede că, pentru prima dată, personalul care este implicat în desfășurarea examenelor – Evaluare Națională, Titularizare, Definitivat, Bacalaureat – este remunerat în baza unui contract civil de prestări de servicii, care se încheie cu directorul unității de învățământ în care se desfășoară activitatea respectivă, a explicat secretarul de stat Florian Lixandru.

”Practic, la nivelul fiecărei unități de învățământ desemnate centru de examen la Bacalaureatul 2018, membrii ai  comisiei și profesorii asistenți vor încheia contract cu directorii școlii, iar în centrul zonal de evaluare, profesorii evaluatori și membrii comisiei vor încheia, la fel, un contract civil de prestări de servicii”, a mai spus președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat.

Bacalaureat 2018. Candidații pot intra în sălile de examen de la ora 07.30 la 08.30. Examenul începe la ora 09.00 și durează 3 ore

Secretarul de stat a atras atenția candidaților că, în fiecare zi de examen, pot intra în săli de la ora 07.30, dar nu mai târziu de 08.30. Cei care susțin probele scrise trebuie să aibă la ei carte de identitate sau pașaport. Examenul începe la ora 09.00 și durează 3 ore.

”Atrag atenția în special că accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 07:30 – 08:30, pe baza unui act de identitate valid, carte de identitate, pașaport, deci un act cu poză, pentru confruntare. După acest interval, nu mai pot intra. La ora 9. 00, candidații primesc subiectele la sală. Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat”, a mai spus Florian Lixandru.

Rezolvarea subiectelor se face numai cu cerneală sau pastă de culoare albastră

Secretarul de stat a atenționat că, pentru rezolvarea subiectelor de la examenul de Bacalaureat 2018, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.

”Atrag atenția că, pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la matematică şi geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi”, a subliniat Florian Lixandru.

Supraveghere video și audio în toate sălile de examen și de evaluare

Toate sălile de examen trebuie să aibă camere de supraveghere video şi audio funcţionale.

”Există monitorizare video și audio în toate centrele de examen și cele zonale de evaluare. Toate unitățile au fost obligate să asigure supravegherea video și audio în toate sălile de exemen, în sălile în care se face descărcarea și multiplicarea  subiectelor, în sălile în care se face predarea și primirea lucrărilor între profesorii asistenți și membri comisiilor, în sălile în care are loc evaluarea lucrărilor scrie din centrele zonale de evaluare”, a mai spus secretarul de stat.

Obiecte interzise în sala de examen: telefon, calculator, notițe, cărți

Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

”În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul”, a mai spus Lixandru.

Frauda se sancționează cu eliminarea din examenul de Bacalaureat 2018 pentru următoarele două sesiuni

Absolvenții surprinşi cu materiale interzise vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă le-au folosit sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.

”Astfel, candidații surprinși în asemenea situații, nu vor mai putea participa la probele următoare şi notele obținute până atunci vor fi anulate și vor pierde șansa recunoaşterii notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, în sesiunile următoare. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat”, a mai spus secretarul de stat.

Pentru promovarea Bacalaureatului este nevoie de media 6

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: să fi susţinut toate probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; să fi susținut toate probele scrise şi să fi obținut minimum  5 la fiecare dintre acestea.

Media general pentru promovarea probelor scrise este 6.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat vor obţine media 10 primesc diplomă de merit.

Premieră la evaluarea lucrărilor

Evaluarea lucrărilor scrise este făcută de cel puțin doi profesori. În momentul în care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori este de peste un punct, președintele comisiei din centrul zonal de evaluare numește alți doi evaluatori, care, la rândul lor, vor evalua din nou lucrarea, fără să știe ce note au fost acordate de primii corectori. Media va fi făcută din notele celor patru evaluatori, eliminând extremele. Se va face media aritmetică între cele două note din mijloc.

Nota comisiei de contestații este finală

În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate, „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații. Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații. Pe site www.subiecte.edu.ro, în fiecare zi de examen, la ora 15.00, vor fi postate subiectele și baremele.

Candidații pot susține gratuit examenul de Bacalaureat două sesiuni, apoi plătesc. Probele pomovate sunt recunoscute în celelalte sesiuni. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, care este și președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat, va extrage din urnă numărul subiectului pentru proba din fiecare zi de examen.

 
 

Urmărește-ne pe Google News