Cătălin Ciupală, profesor de matematică la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov, consideră că subiectele la matematică de la Bacalaureatul din acest an au fost echilibrate și că n-au existat schimbări față de anii anteriori în ce privește structura sau modul lor de concepere. „Au fost subpuncte foarte ușoare și de aceea se putea lua ușor nota 6”, spune profesorul. „Dacă ai trecut cât de cât prin școală, puteai să iei Bac-ul fără probleme, iar de la 6 te puteai duce cât te țineau învățătura și ideile”.
Profesorul de matematică crede că subiectele au fost bine realizate. „Chiar mi-au plăcut”, mai spune acesta. „Au fost diferențe între cele trei categorii de subiecte: cele de mate-info au fost mai grele decât cele de științe, iar cele de științe, mai grele decât cele de la tehnologic”.
„Au fost ani în care elevii puteau lua note foarte mari fără să știe prea multă matematică”, amintește Cătălin Ciupală (foto). Spre deosebire de acele vremuri, e de părere că acum elevii vor ajunge mai greu la 10. „Au fost câteva subpuncte, cum este și normal, care să facă diferența între copiii buni și cei foarte buni. Dar vor fi destule note și de 10, pentru că avem elevi care învață foarte bine”.
Astăzi a fost și ziua în care s-au afișat primele rezultate la Evaluarea Națională, unde s-au luat, de asemenea, mai puține note de 10. „Au fost mai bine făcute subiectele decât în anii trecuți, pentru că s-a schimbat structura lor”, crede profesorul Cătălin Ciupală.
Nota 10, doar pentru elevii muncitori și talentați. 7,50 – 8 pentru cei conștiincioși
Și profesoara Denisa Tănăsescu de la Colegiul Național „I. L. Caragiale” din București spune că subiectele au fost accesibile și chiar previzibile, pentru că urmează modelul testelor de exersare.
„Elevii mei de clasa a XII-a care dau la Medicină și nu erau interesați peste măsură de matematică mi-au spus că au făcut în jur de 7,50 sau 8, iar cei care vor să urmeze Politehnica au făcut de 10”, explică profesoara. „Prin urmare, puteau asigura o notă de 7,50 sau 8 fără dificultate, dacă erai un elev conștiincios”. Subliniază că pentru aceste note nu trebuie să ai rezultate la concursuri școlare, de pildă. Punctajele peste 9 însă se obțin „cu mai multă trudă”, iar 10 vor primi doar elevii care au știut materia și au avut și „o sclipire”, ținând seama că au fost subiecte la prima vedere. La acest nivel, spune profesoara, ajung cei care lucrează mult sau care muncesc rezonabil, dar sunt „înzestrați”.
„Nu au presupus calcule laborioase”
Costel Chiteș, profesor la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, care a rezolvat astăzi, în studioul Libertatea, subiectele primite de elevi la Bacalaureat, spune, de asemenea, că exercițiile au asigurat diferențierea între cei care merită peste 9 și 10 curat.
„Câteva cunoștințe de algebră liniară și de calcul diferențial și integral, împreună cu rezolvările corecte din Subiectul I, asigurau obținerea notei 6”, spune profesorul. „Subiectele nu au solicitat calcule laborioase, ci cunoașterea corectă a unor noțiuni fundamentale, cât și a unor algoritmi specifici”.
În ce privește timpul de lucru, inclusiv transcrierea de pe ciornă pe foaia de examen, elevii buni și foarte buni au avut nevoie de o oră și jumătate sau două din trei, mai spune Costel Chiteș (foto).
În plus, „indicarea unor răspunsuri le-a dat posibilitatea unor absolvenți să-și verifice propriile calcule”, explică profesorul. „Această metodă este utilizată și în alte țări europene, de exemplu în Franța”.
Vezi rezultate BAC 2021 și cum faci contestatii la Bacalaureat 2021!
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro