Anul acesta, la examenul de bacalaureat, s-au înscris peste 155.000 de elevi. Numărul este cu cu aproximativ 20.000 mai mare decât anul trecut. Dintre elevii înscriși la sesiunea din iunie 2020, 32.000 sunt din promoțiile anterioare.
Bacul se dă în acest an în condiții speciale din cauza pandemiei de coronavirus. Absolvenților de clasa a 12-a li se verifică temperatura înainte de a intra în sala de examen, unde trebuie să poarte măști de protecție și să-și dezinfecteze mâinile, iar pentru triajul epidemiologic au fost chemați cu mai bine de o oră înainte de începerea examenului.
Va studia în Marea Britanie
„Nu pot să spun că i-a fost greu în perioada asta, s-a adaptat. E o fire puternică, dar a fost afectată. Eu zic că s-a pregătit destul de intens. Are ceva emoții, dar o să fie bine”, spune Alexandra Borcea, unul dintre părinții care așteaptă în fața liceului finalizarea examenului.
Fiica ei, Maria, își dorea ca la subiectul al III-lea, cel care crează în general dificultăți pentru copii, să pice nuvela „Moara cu Noroc”, de Ioan Slavici.
Tânăra vrea ca după Bacalaureat să studieze în Anglia, unde a fost deja admisă la facultate, la Criminologie. Pandemia i-a dat planurile peste cap, iar acum situația este neclară și nu știe dacă și când va pleca la cursuri acolo.
„Familia a susținut-o”
Și Valeriu Răileanu a venit să-și susțină fiica la examen. „De obicei părinții sunt cei mai emoționați”, râde el când îl întrebăm dacă e emoționat.
E mândru de Iolanda, a terminat liceul șefă de promoție. S-a pregătit intens pentru Bac.
„În unele momente îi spuneam să se mai oprească, să stea să se mai odihnească”, spune bărbatul.
În pandemie, când autoritățile au transmis diferite mesaje privind desfășurarea examenelor, i-a fost dificil și Iolandei să se concetreze asupra învățatului, dar a avut familia aproape, spune tatăl ei.
„Familia a susținut-o și asta a fost cel mai important. Când familia e lângă ea, se simte mai bine. Așa sper, nu știu ce e în sufletul lor, al copiilor”, spune Răileanu.
După Bac, urmează admiterea la facultate, iar tânăra vrea să dea la Drept.
Pictează icoane și vrea să studieze arta sacră
Peste drum de curtea comună a liceelor Mihail Sadoveanu și IC Brătianu, doamna Victoria face ture, când într-o parte, când în cealaltă. E și ea emoționată, dar știe că Lavinia, fiica ei, se va descurca foarte bine.
„Ca orice părinte, am mai mari emoții decât ea. Să sperăm că va fi bine. Nu mi-a spus ce speră să îi pice la subiectul al treilea, dar a învățat, s-a pregătit. Ieri nu a mai citit, s-a relaxat. Acum, ce o vrea Dumnezeu”, spune femeia.
Lavinia are 20 de ani și vrea să dea la Teologie, să studieze arta iconografică. Îi place pictura și a câștigat nenumărate concursuri pe perioada liceului.
Examenul de Bacalaureat durează trei ore. Luni are loc proba la Limba Română, miercuri urmează cea la materia de profil – matematică sau istorie -, iar vineri proba la alegere.
Subiectele la Romana la Evaluarea Nationala 2020
Foto principală: Dumitru Angelescu / Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro