Cuprins:
UPDATE 15:01: Află ce notă poți lua consultând Baremul de corectare pentru subiectele la istorie de la Bac 2023.
UPDATE 14:28: Vezi care era rezolvarea subiectelor la istorie la Bacalaureat 2023!
UPDATE 11:05: Libertatea are subiectele la istorie de la Bacalaureat 2023!
Absolvenții de clasa a XII-a dau astăzi examenul de Bac la proba obligatorie a profilului matematică sau istorie. Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului, candidații intră în centrele de examen între orele 7.30 și 8.30 și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor.
Proba obligatorie a profilului înseamnă că elevii de la profilurile real, militar, tehnologic, pedagogic (educatoare-învățător) și științele naturii dau examen la matematică, iar cei de la uman și liceele vocaționale dau la istorie.
Regulile pe care trebuie să le respecte candidații la proba de Bac 2023 la istorie
La probele scrise, elevii care susțin Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2023 sunt îndrumați de un cadru didactic către zona de examen. Obiectele sau materialele nepermise sunt depozitate într-o sală specială, însoțite de o declarație-tip cu numele și prenumele posesorului.
După ce sunt legitimați, candidații se îndreaptă către sala de examen, acolo unde accesul se face în baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei.
Candidaţii se așază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina de examen și de tipul de subiect.
După completarea casetei cu datele de identificare, absolvenții de liceu primesc subiectele de examen și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul în care au primit subiectele.
Pentru lucrarea scrisă se folosește doar cerneală sau pastă de culoare albastră. „La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări”, se mai menționează în metodologia publicată de Ministerul Educației.
Examenele sunt monitorizate video și audio
Probele sunt monitorizate audio-video. Cei surprinși având asupra lor obiecte interzise în sala de examinare ori comunicând între ei vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Elevii eliminați din examen nu vor mai avea dreptul să participe la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.
În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, se consideră că acesta nu a susţinut proba.
Programa Bacalaureat istorie 2023
Programa de la istorie presupune materia studiată în clasa a XII-a, Istoria României. Domeniile de conținut care trebuie pregătite sunt:
• Popoare și spații istorice – Romanitatea românilor în viziunea istoricilor;
• Oamenii, societatea și lumea ideilor – Secolul XX – între democrație și totalitarism. Ideologii şi practici politice în România şi în Europa și constituțiile din România;
• Statul și politica:
– Autonomii locale și instituții centrale și în spațiul românesc (secolele IX-XVIII);
– Statul român modern: de la proiect politic la realizarea României Mari (secolele XVIII-XX);
– România postbelică. Stalinism, naţional-comunism şi disidenţă anticomunistă. Construcţia democraţiei postdecembriste.
• Relațiile internaționale:
– Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii;
– România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.
Structura subiectelor la istorie de la Bac 2023
Examenul la Istorie este structurat pe trei subiecte, fiecare având un punctaj diferit.
Subiectul I presupune înțelegerea a două texte istorice și răspunsul la aproximativ șapte cerințe.
Subiectul II este un text istoric pe baza căruia trebuie răspuns la mai multe cerințe și apoi formularea unei argumentări pe baza unei afirmații din textul dat.
Subiectul III presupune redactarea unui eseu de două pagini pornind de la o serie de cerințe date.
Primele rezultate la Bac 2023 se vor afișa, luni, 27 iunie. În aceeași zi, elevii nemulțumiți de notele pe care le-au obținut pot depune contestații, între orele 12.00 și 18.00.
Calendar Bac 2023, sesiunea august – septembrie
Ministerul Educației reaminteşte că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Cei care nu promovează examenul în această sesiune, se pot înscrie la cea din august-septembrie, al cărei calendar este următorul:
- 17 – 24 iulie: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe;
- 7 – 8 august: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
- 8 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
- 9 august: Evaluarea competențelor digitale – proba D;
- 10 – 11 august: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
- 16 august: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă;
- 17 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă;
- 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă;
- 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă;
- 25 august: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00);
- 26 – 28 august: Rezolvarea contestațiilor;
- 29 august: Afișarea rezultatelor finale.
Vezi subiecte matematică la Bacalaureat 2023!