Absolvenții de clasa a XII-a dau astăzi examenul de Bac la română. Potrivit metodologiei de organizare și desfășurare a examenului, candidații vor intra în centrele de examen între orele 7.30 și 8.30 și vor avea la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

114.000 de elevi s-au înscris la sesiunea din iunie a Bacalaureatului, adică 77% dintre absolvenții claselor a XII-a și a XIII-a, după cum a precizat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

Tematica pentru Bac 2021 la limba română, adaptată

Tematica pentru examenul de Bacalaureat 2021 a fost adaptată la specificul acestui an școlar, în care elevii au făcut mare parte din cursuri online, din cauza situației epidemiologice.

Elevii au de rezolvat trei subiecte la română la BAC 2021.

Față de programa pentru Bacalaureatul de anul trecut, în 2021, pentru profilul real și cel tehnologic au fost eliminați doi autori canonici, Eugen Lovinescu și Titu Maiorescu.

„Am mari emoţii, dar îmi pun speranţe şi sunt optimist pe baza rezultatelor bune de la probele de simulare pentru capacitate şi Bacalaureat. E punctul de care mă agăţ, au fost rezultate bune acolo, în doresc din suflet să fie rezultate bune şi la examenele propriu-zise de Evaluare Naţională şi Bacalaureat”, a declarat ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, pentru B1 TV.

Consultă programa la română pentru Bac 2021

Model de subiect la limba și literatura română la Bacalaureat 2021:

Regulile pe care trebuie să le respecte candidații la proba de Bac 2021 la română

La probele scrise, elevii care vor susține Bacalaureatul la sesiunea din iunie 2021 vor fi îndrumați de un cadru didactic către zona de examen. Obiectele sau materialele nepermise vor fi depozitate într-o sală specială și vor fi însoțite de o declarație-tip cu numele și prenumele posesorului.

După ce sunt legitimați, candidații se îndreaptă către sala de examen, acolo unde accesul se face în baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei.

Candidaţii se așază câte unul în bancă, în ordine alfabetică, în funcție de disciplina de examen și de tipul de subiect.

După completarea casetei cu datele de identificare, absolvenții de liceu primesc subiectele de examen și au la dispoziție trei ore pentru rezolvarea lor, timp care este calculat din momentul în care au primit subiectele.

Pentru lucrarea scrisă se folosește doar cerneală sau pastă de culoare albastră.

„La expirarea celor trei ore acordate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depăşirea timpului stabilit. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări”, se mai menționează în metodologia publicată de Ministerul Educației.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2021

Potrivit calendar Bac 2021, după proba scrisă la limba și literatura română, urmează proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), programată pentru data de 29 iunie.

Pe 30 iulie are loc proba la alegere a profilului, iar pe 1 iulie se desfășoară proba la limba și literatura maternă.

Rezultatele la probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2021 vor fi afișate luni, 5 iulie, până la ora 12.00.

Contestațiile se pot depune în aceeași zi, între orele 12.00 și 18.00 și vor fi rezolvate în intervalul 6-9 iulie.

Absolvenții de liceu vor afla rezultatele finale ale examenului pe 9 iulie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News