Toate informațiile despre Bacalaureat 2018, AICI
Luni, 12 februarie, încep probele orale ale examenului de Bacalaureat 2018. Prima probă este cea la limba și literatura română. Mai apoi, în perioada 16 – 20 februarie are loc proba de competențe digitale, iar în 21 și 22 februarie, elevii vor fi testați la o limbă de circulație internațională.
Bacalaureatul 2018 se desfășoară ilegal, afirmă Oana Badea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, în prezent primar al municipiului Aiud.
„Educația fiecărui elev nu ține de minister, ține și de reactia noastră, a celor din interiorul sistemului. Mi se pare incorect să le spun viitorilor adulți, oameni activi în societatea romanească, faptul că putem încalca o prevedere legală pentru că ministerul spune că o putem incalca”, a scris Oana Badea pe Facebook.
De ce Bacalaureatul 2018 se desfășoară ilegal
Fost profesor la Colegiul Tehnic Aiud, Oana Badea, a declarat, pentru ziare.com, că se încalcă legea prin organizarea probelor orale în luna februarie. Mai mult, ordinul de ministru ar putea fi atacat în contencios administrativ.
„În acest moment se încalcă prevederile unei legi organice, Legea Educației Naționale, cu privire la cei care pot să susțină examenul de Bacalaureat. Nu te poți înscrie la examenul de Bacalaureat 2018 dacă nu ai promovat inclusiv clasa a XII-a sau a XIII-a de liceu. Mutând competențele în februarie, se bat cap în cap aceste două opțiuni: opțiunea de a susține în februarie probele de competente cu opțiunea de a susține Bacalaureatul de către cei promovați”, a precizat Oana Badea.
Mai mult, edilul din Aiud susține că actuala lege, care a intrat în vigoare în 2011, prevede ca examenul de Bacalaureat poate fi susținut doar de elevii care au promovat clasa a XII-a, spre deosebire de legea anterioară, 84/1995, care nu făcea această mențiune.
În plus, Oana Badea a publicat un răspuns al Ministerului Educației oferit vicepreședintelui Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, Florica Cherecheș, care a făcut o interpelare pe această temă, la sfârșitul anului trecut.
Actualul primar din Aiud afirmă că răspunsul Ministerului Educației este „incomplet, inexact și inacceptabil”.
„Răspunsul oferit este incomplet, inexact și inacceptabil pentru că nu poți citi art. 78 trecând peste art. 77, cel care lămureste CINE poate susține bacalaureatul:
„art. 77(1) Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire și foaia matricolă, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învătământul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat.
(2) Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susține examenul național de bacalaureat”.
PS: Până în 2018, art 78 invocat în răspuns a fost respectat integral pentru că:
- Anul școlar începe la 1 septembrie și se termină la 31 august;
- Înscrierea candidaților la prima sesiune a bacalaureatului în luna mai, ultima saptămănă de cursuri a clasei a XII-a, era după încheierea situației școlare a acestora;
- Probele de competențe desfășurate la începutul lui iunie erau în cadrul semestrului al II-lea”, explică Oana Badea.
Bacalaureatul 2018 se desfășoară ilegal. Elevi, puși să semneze că sunt absolvenți
În plus, Oana Badea afirmă că elevii au fost puși să semneze că sunt deja absolvenți.
„Uitându-mă pe cererea de înscriere, îmi dau seama cât de catastrofală este situația. Practic, toți cei înscriși au declarat în fals că sunt absolvenți. De aceea, tace Ministerul. Nu știu dacă nu e instigare la fals și uz de fals așa ceva. Nici măcar nu au adaptat cererea de înscriere la situația pe care au creat-o. Totuși, liceenii nu au nicio vină”, a menționat Oana Badea pentru sursa citată.
Citește și O mamă din Iași e datoare vândută după plafonarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului. Suma fabuloasă pe care trebuie s-o plătească
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro