Astfel, absolvenţii de liceu vor putea opta pentru susţinerea bacalaureatului profesional care va permite accesul pe piaţa muncii, dar nu le va permite să urmeze cursurile în învăţământul superior, sau pentru bacalaureatul naţional, care le va da voie să urmeze cursurile unei facultăţi.
Bac-ul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă fiind nevoiţi să intre pe piaţa muncii. „Nu se schimbă conţinutul programei, doar adăugăm o formă în spijinul celor care se orientează pe piaţa muncii. Acest tip de BAC nu anulează dreptul de a da examenul de bacalaureat naţional. Probele de Competenţe sunt comune, adică se vor susţine atât la BAC-ul naţional, cât şi la cel profesional. Va intra în vigoare de anul acesta, dacă legea este votată”, a mai spus Andronescu.
Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ.
Absolvenţii de liceu sunt încântaţi de ideea de a da un examen de maturitate profesional: «Cu Bac-ul diferenţiat, avem şi noi şanse la diplomă»
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro