Preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, a declarat în cadrul unui interviu acordat Libertatea.ro, că forma actuală a examenului de Bacalaureat ar trebui modificată, elevii din ziua de azi fiind mult mai inteligenţi, cărora nu le place să memoreze informaţii nefolositoare.
„Forma în care se desfăşoară Bacalaureatul a rămas încremenită în acest sistem învechit. Copiii din generaţia de astăzi sunt mai inteligenţi decât cei de acum 40 de ani, şi mai adaptaţi şi dornici de concret. Este mult mai uşor decât era acum un deceniu, dar este infinit mai uşor decât era în urmă cu 30-40 de ani. Asta nereflectând că nivelul copiilor a scăzut, ci se vrea, s-a vurt ca Bacalaureatul să fie realizabil, trecut de marea masă a copiilor de liceu din motive legate de politică unele, altele de o dorinţă de a avea pe piaţă oameni care să dorească să meargă mai departe”, a spus Radu Gologan.
Acesta a mai dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde absovenţii de liceu susţin un examen unic naţional, sub forma unui test grilă, care durează trei ore şi conţine întrebări din toate ştiinţele studiate. Iar marea diferenţă este că testarea se realizează de o Agenţie independentă, unde elevii se pot programa în orice zi doresc pentru a susţine examenul.
„În America există o Agenţie, care e privată dar de interes public, care organizează această testare pentru întreaga Americă. Pe parcursul ultimei clase de liceu, un copil care doreşte să fie testat, să obţină acel certificat care spune câte puncte a luat la SAT, se înscrie, se prezintă la un centru de examen într-una din zilele săptămânii, sau în două zile. În faţa calculatorului, timp de două-trei ore, răspunde unui chestionar cu 40-100 de întrebări, nu ştiu exact câte sunt, care sunt din toate domeniile, inclusiv matematică. Acel rezultat nu greşeşte. Apoi, la admiterea în şcolile mari există un examen, un eseu, un interviu care înseamnă cunoştinţele de limbă şi comunicare”, a explicat coordonatorul lotului olimpic de matematică al României.
Radu Gologan susţine că Bacalaureatul ar trebui schimbat astfel încât elevii să fie încurajaţi să înveţe logic şi să poată aplica în viaţa de zi cu zi informaţiile acumulate, fiindcă, în prezent, se pune accent pe memorarea robotică, iar România are din ce în ce mai mulţi analfabeţi funcţionali.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Știrileprotv.ro
Ce a spus operatoarea care a introdus biletul câștigător la Loto 6/49 despre românul care a luat premiul de 9,5 mil. euro
Viva.ro
Începe scandalul după înmormântarea lui Silviu Prigoană: „Rămâi mut. De ce să-l îngropi în secret? Totul este un circ. Honorius cu taică-su...”. Fratele lui Silviu Prigoană, Dan, a răbufnit
Libertateapentrufemei.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns. Cum arată locul lui de veci. Mesajul lui Honorius, fiul cel mare: „Noi, cei patru fii ai săi...”
FANATIK.RO
Cel mai dezvoltat oraș din România. Aici se mută din ce în ce mai mulți tineri. Sunt oportunități bune, viață frumoasă și locuri de muncă mai bine plătite
GSP.RO
Din Champions League direct „La feminin” » Alina Peșu, arbitrul „Elite” al României ascultă „Unstoppable” înaintea fiecărui meci: „Nu poți face nimic doar cu talentul”
Elle.ro
Sorin Brotnei, declarații neașteptate despre planurile pe care le are cu banii câștigați la Asia Express: „Nu cred că mă lasă soția…”
Unica.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Financiarul.ro
Cât costă noaptea de Revelion? Oferte spectaculoase pentru Revelion 2025
Observatornews.ro
Nicio soluţie la 15 luni de când imaginile cu gravida din Urziceni, care năştea pe trotuar în faţa spitalului, au şocat România. Reacţia ministrului Sănătăţii
HOROSCOP
Horoscop 16 noiembrie 2024. Peștii ar putea să se lase prinși, fără să-și dea seama, în capcana unor abordări superficiale