Medicul psihiatru Marius Anghelescu a investit mai multe salarii ca sa doteze sala cu neoane albastre si roz, cu difuzoare si CD-uri. Nicicand policlinica din bulevardul Regiei nr. 8 nu e atat de plina ca sambata, cand de la ora 11 la 12 are loc sedinta de meloterapie. Coplesiti de sunetele muzicii lui Tudor Gheorghe, bolnavii stau cuminti pe scaune. Vin de la kilometri departare numai sa se destinda aici o ora si sa fie laolalta cu alti oameni suferinzi. Sedinta de meloterapie le prieste si spun ca atunci cand ajung acasa nu mai vad totul in negru. Ioana D. (40 ani) sufera de depresie de doi ani, de cand si-a pierdut averea si omul iubit.
„Am avut un stand in angroul din Giulesti, care a fost cuprins de flacari si o data cu marfa s-au dus si banii pe care urma sa-i punem in banca. Am ramas fara nimic si de parca n-ar fi fost de-ajuns, un an mai tarziu sotul meu a pierit intr-un stupid accident de circulatie. De atunci nu mai imi revin, caut tot timpul sa fiu izolata, n-am serviciu, baiatul meu are probleme, nimic din jur nu ma mai multumeste. Si inainte de asta eram sensibila, dar acum simt ca m-am pierdut. Vin aici sambata, cu regularitate, si ascult muzica, indeosebi cea clasica ma linisteste. Este singurul lucru care ma mai tine pe picioare. Acasa, daca pun muzica, parca nu are acelasi efect ca aici, cand sunt alaturi de atatia oameni cu tulburari mentale, ca si mine. Parca este o familie. Pentru mine este cel mai bun tratament”, ne spune Ioana.
Dr. Anghelescu a devenit adeptul terapiei prin muzica inca de pe vremea cand era student. „Faceam practica la Spitalul 9 si medicul psihiatru Romila, o somitate in materie, organiza de doua ori pe saptamana sedinte de meloterapie. Atunci am vazut cat de mult imbunatateste muzica starea pacientilor. Urmand exemplul fostului meu profesor, am organizat la policlinica sedinte de meloterapie. Ca sa nu-mi deranjez colegii, am ales ca acestea sa se desfasoare sambata, cand aici nu se lucreaza. Pacientii mei vin cu regularitate si daca este nevoie intra si la consult. Sunt oameni care si-au pierdut increderea in viata si incerc sa le readuc linistea sufleteasca si optimismul pe care si l-au pierdut. Sunt pasionat de meloterapie, am studiat carti intregi care arata influentele benefice ale muzicii. De exemplu, Bach face bine la schizofrenie, Mozart este indicat pentru tulburarile afective, Liszt pentru nevroze. Eu am incercat si cu muzica romaneasca. Tudor Gheorghe, Vank, Van Noizz sunt cei mai linistitori”, spune medicul Anghelescu. Bolnavii stau pe hol cu ochii inchisi, savurand fiecare acord. Intre ei s-a legat o prietenie tacita care ii face sa fie mai puternici.