Ne pregătim să impozităm bacșișul! Dacă ești curier, ospătar, barman, dulgher, instalator… sau dacă prestezi diverse alte servicii publice, ia aminte: statul vrea parte din ceea ce clientul îți dă acum în semn de mulțumire și apreciere pentru serviciile prestate! Procentul nu-i stabilit încă: între 5-10% din valoarea consumaţiei, cum scrie în propunerea trimisă Ministerului Finanţelor de vicepreşedintele Consiliului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Un chelner, de exemplu, care ar strânge într-o zi un ciubuc de 50 de lei ar putea rămâne doar cu 45,5 lei, iar statul ar încasa restul de 4,5.
Circuli cu taxiul… lași bacșiș. Vrei pizza la birou, lași bacșiș! S-a spart țeava și chemi instalatorul să ți-o repare… plătești mulțumit deranjul, cu mult peste cât face! Chemi chelnerul să-ți facă damblaua la masă… dai! Dai peste tot unde te simți respectat, pentru c-ai învățat asta acasă, ori… ai deprins-o printre amici, și ți-ai zis că-i normală!
Ai calculat vreodată cât bacșiș dai într-o zi? Ei bine, am calculat noi: dacă adunăm 2 lei la taxi dimineața, cu 50 de bani restul la ziare, 5 lei – bacșis la masa de prânz, plus încă 5 lei – la ieșirea în oraș, seara cu prietenii ajungem la un total de 12,5 lei, adica 2,82 euro. Pare puțin, dar asta înseamnă (cu mici variații) cam 250 de lei pe luna, dacă luăm în calcul 20 de zile lucrătoare – adică vreo 56 de euro. Cât o pereche de pantofi…sau un aspirator.
Iar suma ajunge în totalitate în buzunarul celor care au prestat aceste servicii. Bacșișul este însă principala sursă de venit a multor angajați care lucrează în restaurante, baruri ori în industria hotelieră, care pe cartea de muncă primesc de multe ori salariul minim pe economie.
Impozitarea bacșișului nu-i deloc o chestiune inventată de statul român. Britanicii, vecinii unguri sau americanii o practică deja de ani buni. Propunerea de trecere a bacşişului pe bonul fiscal a fost făcută şi în urmă cu un an, de patronatele din turism.
În acest moment, restaurantele în care inspectorii Fiscului găsesc asupra chelnerilor mai mulţi bani decât cei înregistraţi de casa de marcat riscă sancţiuni ce pot ajunge până la închiderea activităţii timp de trei luni.
Sursa foto: traianbadulescu.ro