Camera Deputaţilor a adoptat marți, 13 decembrie, în calitate de for decizional, un proiect de lege iniţiat de fostul senator PSD Eugen Orlando Teodorovici, care prevede evidenţierea bacşişului pe nota de plată şi pe bonul fiscal.
Astfel, sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar bacşişul va fi considerat venit cu reţinere la sursă, nu va intra în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale şi nici nu i se va aplica TVA.
Concret, noua lege prevede că restaurantele și barurile vor avea obligaţia de a înmâna clienților o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici în care clienții pot alege nivelul bacşişului oferit, cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.
Legea mai prevede că bacşişul poate fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la alegerea clientului, iar singura sarcină fiscală stabilită de lege este impozitul pe venit de 10%.
„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată”, a explicat liberalul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci din Camera Deputaților, pe 8 noiembrie.
Legea mai prevede că le va fi interzis operatorilor economici „să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului”.
Prevederile urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii poate fi sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.
Legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
malganis • 14.12.2022, 00:28
Mare realizare, asta cu impozitarea bacsisului...Marii (sic!) ministrii finantisti romani nu au reusit sa rezolve problema colectarii TVA-ului, nu au reusit sa stopeze marea evaziune fiscala; si nici pe cea mica. Spera insa sa dea lovitura cu legea asta si sa echilibreze (!) bugetul tot mai secatuit al statului. Mare lovitură !...Genială... :(
seaman651 • 13.12.2022, 20:26
Bacsisul este ceva intre mine si cel caruia vreau sa-i dau. Satul roman (da, am scris satul, ca astia nu se comporta precum oamenii de stat adevarati) nu are ce cauta intre mine si primitorul bacsisului si nu vad de ce ar vrea ceva de aici, tinand cont ca nu face nimic pentru a merita o cota parte. De aceea bacsisul se poate da in bani lichizi direct primitorului, fara a mai "incarca" nota de plata cu asta. Daca satul roman vrea sa aibe venituri la buget, sa reduca din cheltuieli, in special din cele cu pensiile nemeritate pe care le acorda cu atata marinimie celor care nu au facut nimic.