Bacteria E.Coli a fost descoperită în carne, cașcaval și mici. Controale în toată țara
Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din mai multe judeţe, între care Timiş, Buzău, Constanţa, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Bacău, Vaslui, Cluj, Vâlcea, Alba, Galaţi sau Vrancea au analizat 114 probe de produse din carne. În perioada 17 – 28 octombrie, specialiștii au prelevat probe din carne de oaie și de vită, dar și din produse procesate, precum burgeri, pastramă, cârnați. Totodată, au fost verificate produse din lapte, precum cașcaval, telemea de vacă, cașcaval de capră și cașcaval afumat Apuseni.
Bacteria Escherichia Coli verotoxigenă a fost depistată la șapte probe prelevate din carne de porc și de vită, vândută de un supermarket din Vâlcea. Același microb a fost depistat în pasta de mici vândută de o carmangerie din Teleorman și într-o probă de cașcaval de la un magazin din același județ.
E. Coli a fost descoperită și pe suprafața unor carcase de oaie de la un abator din Bistrița – Năsăud, dar şi la o probă prelevată de pe suprafaţa unei carcase de oaie de la un abator din Buzău.
„Ca urmare, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene au făcut controale la unităţile în care s-au depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Nu mai puțin de 1193 de probe au fost analizate, în perioada 16 mai – 28 octombrie. Buletinele de analiză au confirmat prezența bacteriei Escherichia Coli verotoxigenă în 62 de cazuri, se arată în raportul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro