Numărul cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic (STSS) a ajuns, până pe 2 iunie, la 977, depășind recordul de 941 de cazuri raportate pentru tot anul trecut, conform Institutului Național de Boli Infecțioase, care urmărește incidența bolii din 1999.
Streptococul de grup A (GAS) cauzează în mod obișnuit inflamații și dureri în gât la copii, cunoscute sub numele de „faringite streptococice”.
Unele tipuri de bacterii pot duce la dezvoltarea rapidă a simptomelor, inclusiv dureri și umflături ale membrelor, febră, tensiune arterială scăzută, care pot fi urmate de necroză, probleme respiratorii, insuficiență multiplă de organe și chiar deces. Persoanele de peste 50 de ani sunt mai predispuse la boală.
„Majoritatea deceselor au loc în 48 de ore. Dacă un pacient observă dimineața că i se umflă picioarele, umflătura se poate extinde până la genunchi până la prânz și acesta poate muri în 48 de ore”, a spus Ken Kikuchi, profesor de boli infecțioase la Universitatea de Medicină pentru Femei din Tokyo.
Și alte țări s-au confruntat recent cu asftel de focare. La sfârșitul anului 2022, cel puțin cinci țări europene au raportat Organizației Mondiale a Sănătății o creștere a cazurilor de boală invazivă cu streptococ de grup A (iGAS), care include STSS.
La rata actuală a infecțiilor, numărul cazurilor din Japonia ar putea ajunge la 2.500 în acest an, cu o rată a mortalității „terifiante” de 30%, a anunțat Ken Kikuchi, care a îndemnat oamenii să mențină igiena mâinilor și să-și trateze orice răni deschise.
FOTO: Profimedia