Pe 7 aprilie 2016, apăreau în fața opiniei publice 13 cazuri ale răniților de la Colectiv, toți infectați cu nosocomiale, luate din mai multe spitale. Una dintre clinici era Spitalul Militar Central. Acelui episod din investigație s-a intitulat: „Bacteristan – 13 dosare ale morților de la Colectiv”. Sursa jurnaliștilor a fost personalul medical.

Pe 2 ianuarie 2021, azi, publicăm 14 cazuri ale pacienților care au decedat sau sunt în stare gravă, într-o singură secție ATI a Spitalul Militar Central, în perioada noiembrie-decembrie La toți apar infecții nosocomiale. Sursa reporterilor este personalul medical. Bacteristan, anul 2021. 

Infecțiile care ucid

„Din secția ATI 1 nu scapă niciun pacient care ajunge să fie intubat. În ultimii 15 ani am văzut doar un pacient intubat și infectat cu mai mulți germeni care să supraviețuiască”, a declarat pentru Libertatea un medic din cadrul Spitalului de Urgență Militar Central București.

Revoltați de lipsa de măsuri din partea conducerii spitalului privind neraportarea infecțiilor nosocomiale și lipsa de măsuri ulterioare, mai multe cadre medicale din „Militar” au oferit jurnaliștilor Libertatea documente interne și fișe medicale ce arată imaginea reală din secția de Terapie Intensivă 1.

„Cei care se suprainfectează cu un singur germen au șanse mai mari să supraviețuiască. Dar și la ei avem mortalitate extrem de mare”, completează sursa medicală.

Acesta susține că de regulă, la pacienții intubați, infecția se localizează la plămâni, după care colonizează toate organele.

„Prezența mai multor pacienți cu infecții asociate actului medical care nu pot fi izolați din cauza lipsei spațiului impune oprirea admisiei altor pacienți pentru a nu-i expune și pe aceștia la contaminare și pentru a permite cât mai rapid oprirea activității pentru dezinfecție”, explică medicul militar. Dar, spun mai mulți oameni din SMC, acest lucru nu se întâmplă.

Infecțiile sunt scrise de mână în Registrul de evidență a Infecțiilor Nosocomiale, dar nu toate sunt raportate în sistemul electronic, spun medicii militari

Iar pacienții continuă să fie expuși pericolului de a contracta germeni multirezistenți atunci când ajung în secția ATI I, fiindu-le astfel micșorate sau chiar compromise șansele de recuperare.

Fiind vorba despre informații confidențiale din dosare medicale, dar informații care însă sunt de interes public, Libertatea publică documentele anonimizate, fără datele personale. La fel am procedat și după Colectiv, în episodul Bacteristan 2016.

Germenii de azi sunt și ei, ca și cei de atunci, multirezistenți la antibiotice, „dintre cei care ce se dezvoltă numai în spital”, explică un om din personalul SMC. 

Datele sunt recente, din lunile noiembrie-decembrie în secția ATI 1 a Spitalului Militar.

Registrul care arată cum stau lucrurile

Secția ATI 1 are un Registru de evidență a Infecțiilor Nosocomiale, înființat pe 1 iulie 2016, conform datei de pe prima copertă. Pe ultimele două file sunt completate ultimele cazurile de infecții nosocomiale, cele din noiembrie și decembrie:

Așa arată în 2021, la Spitalul Militar Central din București, unitate aparținând unei armate NATO, coperta dosarului unde ar trebui să se completeze, de mână, etapele sterilizării aparaturii medicale după infecțiile nosocomiale. Dar nici măcar aici nu sunt trecute toate infecțiile. Și mai puține dintre ele ajung în registrul electronic.

Pacientul 1

6 noiembrie – bronhopneumonie cu stenotrophomonas maltophilia – tratament cu Colistin

Pacientul 2

10 noiembrie – bronhopneumonie cu acidentobacter baumanii – tratament cu Colistin

Pacientul 3

12 noiembrie – bronhopneumonie cu pseudomonas aeruginosa – tratament cu Colistin

Pacientul 4

13 noiembrie – bronhopneumonie cu citrobacter freundii, morganella morganii, acinetobacter baumanii și candida tropicalis – tratament cu Colistin

Pacientul 5

19 noiembrie – bronhopneumonie cu stenotrophomonas maltophilia și acinetobacter baumanii – tratament cu Meropenem

Pacientul 6

20 noiembrie – bronhopneumonie cu pseudomonas aeruginosa și stenotrophomonas maltophilia – tratament cu Colistin și Meropenem

Pacientul 7

4 decembrie – pacient E.A. – bronhopneumonie COVID suprapusă cu Serratia mercescens – tratament cu Meromem

Pacientul 8

16 decembrie – pacient T.G. – bronhopneumonie cu pseudomonas aeruginosa – tratament cu Colistin

Pacientul 9

18 decembrie – pacient C.N. – infecție cu COVID și suprainfecție cu Klebsiella și stenotrophomonas maltophilia – tratament cu Colistin

„Toți acești pacienți au decedat sau sunt în stare gravă”, a spus unul dintre medicii militari care au făcut cunoscute cazurile.

Rubricile Registrului arată însă că el este folosit în alt scop decât cel pentru care a fost înființat. În el ar trebui raportate etapele sterilizării aparatelor medicale contaminate cu germeni nosocomiali. Rubricile sunt: materialul sterilizat, ora începerii sterilizării, ora terminării sterilizării, temperatura și rezultatul testului de sanitație.

În loc de aceste informații, sunt trecute informațiile despre o parte dintre pacienții infectați. Doar o parte dintre cazuri ajung în registru fizic. Și mult mai puțini în registrul electronic, dedicat pacienților.  

„Ce să introducă aici dacă nu se sterilizează? Pentru cazurile de pacienți infectați cu nosocomiale există un registru electronic, dar acela este aproape gol”, a explicat sursa.

În afară de cele 10 cazuri de pacienți infectați cu germeni intraspitalicești introduși în Registru „de unii medici mai conștiincioși” există multe alte cazuri neraportate nici măcar de mână, în registru, susțin oameni din personalul SMC.

Pacientul  10

Femeia din rezerva VIP cu echipă medicală dedicată – 5 germeni fatali

Timp de trei luni, o femeie în vârstă de 77 de ani a fost internată într-una din cele două rezerve VIP ce aparțin de secția ATI I. 

Pacienta a fost tratată din septembrie și până în noiembrie de o echipă medicală dedicată. „A fost o pacientă cu mai multe afecțiuni, fiind intubată. Este un caz cunoscut la întreg spitalul”, a declarat una din sursele medicale.

Analizele de microbiologie din 15 și 20 noiembrie au constatat în probele de urocultură doi germeni multirezistenți: proteus mirabilis și providencia stuartii. În culturile sondei de intubație au fost depistați serratia mercescens, pseudomonas aeruginosa, providencia stuartii, iar în aspiratul bronșic pseudomonas aeruginosa, providencia stuartii și acinetobacter baumannii.

„Cu toate că a avut parte de o îngrijire specială, pacienta a contractat și COVID, moment în care starea acesteia a devenit critică”, a explicat medicul. Pacienta a decedat pe 27 noiembrie cu „diagnosticul infecție asociată actului medical – insuficiență respiratorie – infecție cu COVID și bronhopneumonie cu pseudomonas aeruginosa, acinetobacter baumannii, providencia stuartii, klebsiella pneumoniae”.

Pacientul 11

Femeie, 80 de ani – diagnosticul – infecție asociată actului medical – bronhopneumonie cu acinetobacter baumannii

Decedată pe 27 noiembrie 2020

Pacientul 12

Bărbat, 59 de ani – ventilat mecanic – diagnosticul – infecție asociată actului medical – bronhopneumonie cu klebsiella pneumoniae

Decedat pe 25 noiembrie

Pacientul 13

Bărbat, 81 de ani – ventilat mecanic – diagnosticul – infecție asociată actului medical – bronhopneumonie cu pseudomonas aeruginosa, klebsiella pneumoniae, providencia stuartii

Decedat pe 30 noiembrie

Pacientul 14

Bărbat, 64 de ani – ventilat mecanic – diagnosticul – infecție asociată actului medical – bronhopneumonie cu klebsiella și pseudomonas aeruginosa

Decedat pe 30 noiembrie

În Registrul cu evidența infecțiilor nosocomiale nu se regăsește nici pacientul care a contactat 4 germeni nosocomiali, caz prezentat de Libertatea.

Bărbatul de 49 de ani, internat la Spitalul Militar pe 14 noiembrie cu infecție COVID, a fost transferat, la cererea familiei, la o clinică din Germania pe 6 decembrie și a murit trei zile mai târziu, pe 9 decembrie „din cauza unei infecții cu o bacterie extrem de agresivă”, după cum au aflat de la medicii nemți apropiații pacientului.

Se risipesc vieți și bani

Cheltuielile cu pacienții care dezvoltă complicații din cauza infecțiilor asociate actului medical sunt și de 10 ori mai mari decât în cazul pacienților care suferă intervenții chirurgicale. 

„De exemplu, decontul pacientei din rezerva VIP s-a ridicat la 56.976 de lei pentru 68 de zile de spitalizare din cauza tratamentelor cu antibiotice extrem de scumpe”, explică sursa medicală.

În comparație, adaugă aceasta, o operație chirurgicală cu 7 zile de spitalizare și evoluție favorabilă are un decont de circa 10.000.

Conform documentelor, Spitalului Militar a decontat de la CNAS în cazul Pacientului 1 57.894 de lei, la Pacientul 13, 108.925 de lei, iar la Pacientul 14 a decontat 21.785 de lei pentru 26 zile de spitalizare.

Libertatea a întrebat conducerea Spitalului Militar Central câte infecții a raportat secția ATI 1 în noiembrie și decembrie. Până la închiderea ediției nu am primit niciun răspuns.

Urmărește-ne pe Google News