Sibianul Liviu Greavu (68 de ani) prepară această băutură de mai bine de 15 ani. “Eram la pescuit când am prins un şarpe de baltă, pe care l-am pus în sticla de pălincă, pentru că mai văzusem eu în alte ţări”, povesteşte Greavu. “M-am documentat şi am aflat că băutura poate trata boli de stomac, de plămâni şi de rinichi. Procedeul nu e greu: se bagă în sticlă şarpele viu, care se îneacă în alcoolul de 70 de grade, acesta “scuipând” veninul în pălincă. O sticlă de “licoare” în care găseşti un şarpe de baltă sau o viperă costă aproximativ 150 de lei”, spune Liviu Greavu.
Are mulţi clienţi străini
Sibianul are certificat de producător şi anual prepară aproape 100 de sticle, pe care le vinde mai mult în străinătate. “Am clienţi foarte mulţi, chiar şi de peste Ocean. Până acum am vândut din Finlanda până în Hong Kong. În general, oamenii îmi cumpără palinca pentru colecţii, dar cei mai mari consumatori sunt nemţii şi finlandezii”, se laudă Greavu.
Creşte şi fructe în sticlă
Pe lângă sticlele cu vipere, sibianul prepară şi băutură cu fructe întregi înăuntru, după reţeta unui prieten. “Primăvara, după ce cade floarea de la fruct, se agaţă sticla de copac, iar o crenguţă se pune în sticlă. În felul acesta, fructele cresc în sticlă”, explică nea Greavu. Ceea ce nu spune nimănui este soluţia specială care ajută fructele să nu moară. Cea mai valoroasă sticlă din colecţie este una din 1974, care are şapte pere şi costă în jur de 2.500 de lei.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro