Batalioane slab instruite şi nepregătite au fost aruncate în „maşina de tocat carne”, cum descriu soldații ucraineni prima linie a fruntului din Bahmut, „să se descurce cât de bine pot”, cu puțin sprijin în ceea ce priveşte artileria, vehiculele blindate, mortiere, drone sau informaţii tactice, s-au confesat infanterişti ucraineni pentru Kyiv Independent.
„Nu am primit niciun sprijin”, a spus un soldat pe nume Serhii, 40 de ani, care a luptat pe frontul din Bahmut.
Soldații au mai spus că artileria rusă, vehiculele de luptă ale infanteriei şi blindate de trupe ale rușilor atacă frecvent poziţiile ucrainene timp de ore sau zile fără ca armele grele ucrainene să le poată opri.
Arme din Al Doilea Război Mondial
Alții s-au plâns de proasta coordonare şi de conștientizare a situaţiei pe front din partea înalţilor oficiali militari.
Soldații au mai descris că se confruntă cu o lipsă extremă de muniţie și au spus că sunt nevoiţi să folosească arme care datează din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Dronele care ar trebui să furnizeze informaţii critice de recunoaştere sunt şi ele puţine şi se pierd rapid în unele zone de pe câmpul de luptă.
Toate acestea duc la un număr terifiant de morţi şi răniţi.
„Batalionul nostru a ajuns la jumătatea lunii decembrie… între celelalte plutoane eram 500. Luna trecută, mai eram 150 de oameni”, a spus Boris, un medic militar din regiunea Odesa, care luptă în zona Bahmut.
„Când ieși pe câmpul de luptă, nu există nici măcar o şansă de 50/50 că vei ieşi de acolo (în viaţă). Şansele sunt mai degrabă de 30/70”, a spus un alt soldat ucrainean.
Victime sunt înregistrate de ambele părți în lupta pentru Bahmut, iar Moscova pare să se confrunte și ea cu lipsa de muniție.
Duminică, 5 martie, Evgheni Prigojin, fondatorul și șeful grupului de mercenari Wagner, organizație paramilitară care conduce ofensiva rusă în Bahmut, a avertizat într-o înregistrare video că, dacă oamenii lui ar fi forțați să se retragă, atunci acest lucru ar putea duce la prăbușirea întregii linii de front rusești.
Acesta s-a plâns, de asemenea, că Ministerul rus al Apărării nu sprijină eforturile grupului Wagner în ceea ce privește oamenii și muniția.
Rusia și-a propus să cucerească Bahmut în vara anului trecut și s-a apropiat treptat. Forțele Wagner au reușit să își intensifice eforturile în octombrie, după ce au recrutat mii de deținuți ruși, promițându-le că vor fi eliberați după șase luni de serviciu militar.