Vasul a fost expus lângă intrarea în muzeu, fără o protecție de sticlă, pentru că reprezentanții muzeului considerau de un „farmec aparte” prezentarea descoperirilor arheologice „fără obstrucții”.

Alex, tatăl băiatului, a declarat că fiul său „a tras ușor de vas” pentru că era „curios să vadă ce era înăuntru”, provocând căderea acestuia.

Bărbatul a precizat că a fost „în stare de șoc” când și-a văzut fiul lângă vasul spart și la început a crezut că „nu a fost copilul meu cel care a făcut-o”.

Cu toate acestea, după ce l-a calmat pe băiat, a vorbit cu agentul de securitate, a declarat Alex pentru BBC.

Muzeul Hecht a transmis că, după incidentul petrecut în urmă cu câteva zile, copilul a fost invitat înapoi la expoziție împreună cu familia sa pentru un tur organizat.

„Există cazuri în care elementele de expunere sunt deteriorate intenționat, iar astfel de cazuri sunt tratate cu mare severitate, inclusiv prin implicarea poliției. Nu a fost însă cazul aici. Vasul a fost deteriorat accidental de un copil mic care vizita muzeul, iar răspunsul va fi în consecință”, a declarat Lihi Laszlo, reprezentant al muzeului, pentru BBC.

După incident, un specialist în conservare a fost desemnat pentru a restaura vasul, iar acesta va fi readus la locul său „în scurt timp”.

Tatăl băiatului a declarat că se vor simți „ușurați” să vadă obiectul restaurat, dar a adăugat că le „pare rău” pentru că „nu va mai fi același vas”.

Muzeul a mai precizat pentru BBC că „ori de câte ori este posibil, obiectele sunt expuse fără bariere sau pereți de sticlă”. Și „în ciuda incidentului rar”, va continua tradiția.

Vasul a fost cel mai probabil destinat transportului de provizii locale, precum vinul sau uleiul de măsline. Datează dinainte de epoca biblică a regelui David și a regelui Solomon și este caracteristic regiunii Canaan de pe coasta estică a Mediteranei.

Articole similare de ceramică găsite în timpul săpăturilor arheologice sunt de obicei sparte sau incomplete atunci când sunt dezgropate, ceea ce face ca acest vas intact să fi fost „o descoperire impresionantă”, au explicat reprezentanții muzeului.

Muzeul Hecht se află în incinta Universității din Haifa, în nordul Israelului, și colecționează obiecte de arheologie și artă.

FOTO: Muzeul Hecht

Urmărește-ne pe Google News