Hemoroizii afecteaza, dupa unele estimari, cam jumatate din adultii globului. Simptomele includ disconfort si mancarimi in zona rectala, o senzatie de greutate, sangerari si scaune dureroase. Atentie insa: aceste simptome se regasesc si in alte boli, inclusiv fisuri anale si chiar tumori digestive!
Printre cauzele aparitiei hemoroizilor se numara:
– obezitatea, care, asociata cu o slabire a muschilor abdominali, face sa lucreze mai mult muschii rectali, creand astfel o predispozitie pentru hemoroizi;
-dieta saraca in fibre, care constipa si irita zona rectala;
-o pozitie vicioasa (statul pe scaun sau in picioare perioade indelungate);
-lipsa de miscare (duce la un tonus redus al trupului, in general, si al muschilor abdominali, in particular, ceea ce predispune la fortarea scaunului si, prin urmare, la aparitia hemoroizilor);
-fortarea scaunului (mai ales atunci cand persoana in cauza e constipata);
-stresul (care duce la tulburari energetice ale cailor vasculare);
-folosirea constanta a laxativelor (poate irita peretii rectali);
-anumite afectiuni (sarcina apasa asupra vaselor din abdomenul inferior, iar bolile de ficat produc blocaje ale vaselor sangvine la acelasi nivel).
Pentru tratamentul hemoroizilor trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
-Pozitia. Este important sa o modificam des. Este recomandat sa ne miscam in timpul muncii, la intervale scurte, pentru a pune in miscare circulatia.
-Dieta. Aceasta trebuie sa contina multe fibre alimentare, pentru a usura procesul de eliminare a scaunului. Fibrele se gasesc in legume, fructe si zarzavaturi proaspete.
– Apa. Se recomanda un consum crescut de apa (2-3 litri/zi), pentru a ajuta la fluidizarea scaunului si la eliminarea toxinelor.
-Baile. Desi se recomanda adesea sa facem bai cu apa calda, cele cu apa rece sau calaie spre rece au si ele un efect foarte bun, ajutand la contractarea venelor si la cresterea tonusului lor. Trebuie adaugata sare si/sau musetel. Se recomanda ca pacientul sa stea cu zona rectala timp 5 minute, o data pe zi, in acest amestec.
-Renuntarea la alcool si cafea. Acestea irita caile gastrointestinale si pot duce la aparitia hemoroizilor sau agravarea lor. Alcoolul in cantitati mari va afecta si ficatul, provocand astfel dezvoltarea hemoroizilor.
-Sportul. Ne ajuta sa pierdem din greutate si sa avem un tonus crescut in zona abdominala (lucru care faciliteaza eliminarea scaunului).
-inotul si joggingul sunt foarte indicate.
-Folosirea plantelor medicinale. Extrasul din castane contine aescin, o substanta care da rezultate bune in tratarea hemoroizilor. Mai sunt bune smochinele, inmuiate peste noapte in apa si consumate apoi cu apa in care au fost inmuiate. Praful din seminte de mango, consumat cu miere de albine, este folosit in zone tropicale, iar aloe vera, aplicata local, este de mare ajutor in calmarea durerilor.
-Homeopatia. Printre remediile de mare folos in tratarea hemoroizilor se numara Aesculus hypocastanum, Ammonium carbonicum, Hamamelis virginica si Lachesis. ?nsa intotdeauna este recomandat sa urmati un tratament individualizat, axat pe cauza profunda.
-Acupunctura. Pune in miscare energiile organismului. Punctele locale si cele pentru reechilibrarea ficatului si intestinului gros sunt recomandate.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat
Inainte de a urma sfaturile de mai sus, consultati-va medicul de familie. Amanunte legate de subiectul abordat astazi de dr. Nwabudike puteti obtine la cabinetul acestuia de pe bd. Decebal nr. 1, bloc H2, scara 2, ap. 45, telefon 031.105.72.66 sau 0752.304.536. Ne puteti scrie despre subiectele care va intereseaza pe adresa redactiei: bd. Dimitrie Pompeiu nr. 6, sector 2, Bucuresti. Raspunsurile se regasesc in aceasta pagina sau in cea de sanatate din Libertatea de Weekend.