”Dacă era român și trebuia să ii dăm 85 la sută din venituri, lunar, ca indemnizație de paternitate, înainte de apariția OUG, faliment scria pe noi!”, a scris Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook, în week-end.

Pentru a arăta cât de nedreaptă este legea care prevede că indemnizațiile de creștere a copilului reprezintă 80% din media veniturilor, Lia Olguța Vasilescu dădea, recent, exemplul fotbalistului argentinian Lionel Messi. Ea spunea că, dacă acesta ar veni sa joace la o echipa de fotbal din România pentru un salariu de 30 de milioane euro și ar avea un copil, statul român ar putea fi nevoit să îi plătească acestuia o indemnizație lunară de aproximativ 28 de milioane de euro.

Tudose: ”Hai să schimbăm legea până când nu se apucă sau nu încolțeste foarte serios ideea cuiva să rămână gravidă să facă un copil și mă refer la Simona Halep

Și premierul Mihai Tudose a glumit pe tema indemnizațiilor mari. Prezent într-o emisiune, el a făcut un exerciţiu de imaginaţie, dând ca exemplu pe Simona Halep, care ar obliga statul să-i plătească 85% din veniturile pe ultimul în, în cazul în care va deveni mamă.

”Astăzi, când stăm de vorbă, indemnizaţia e 85% din salariu. Cineva, acolo, a spus de bun simţ: domnule, nu toţi au salariu, obţin bani din alte venituri, se ocupă cu miniagricultură în jurul casei, omul revinde, are un venit. Apoi, de la asta s-a ajuns la venituri, inclusiv dacă-şi vinde casa.”

Premierul a continuat: „Și, mai în glumă, mai în serios, râdeam cu câțiva colegi: ”Hai să schimbăm (legea – n.red.) până când nu se apucă sau nu încolțeste foarte serios ideea cuiva să rămână gravidă să facă un copil și mă refer la Simona Halep, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari, de importante, câteva milioane de euro și va trebui să-i dăm 85% din venituri”.

Opoziția l-a taxat imediat pe premier, pentru afirmația făcută. ”Aţi îndrăznit să atacaţi într-un mod josnic şi prima “multinaţională”, pe persoană fizică, românească 100%. Pe Simona Halep! Consider inadmisibil modul în care aţi “glumit” împreuna cu colegii dumneavoastră pe seama unuia dintre singurele lucruri care i-au bucurat pe români în ultimele 6 luni! Cum adică vă este frică ca Simona Halep să facă un copil? (…) Mihai Tudose este dator… Îl somez public pe Prim-Ministrul României, Mihai Tudose, să ceară scuze public Simonei Halep”, a scris deputatul PNL Florin Cîţu într-o postare pe Facebook.

Indemnizația pentru creșterea copilului a fost plafonată la 8.500 lei. Guvernul a modificat, pe 4 august, OUG nr.111/2010 privind indemnizația pentru creșterea copilului, stabilind o limită maximă de 8.500 lei lunar.

Prevederea se aplică începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2017 atât pentru persoanele care au drepturile stabilite sau solicitate anterior acestei date, cât și pentru situațiile ulterioare, potrivit Guvernului României.

Cea mai mare indemnizație de creștere a copilului, pe care statul român o plătea, înainte de intrarea în vigoare a plafonării, era cea a unui avocat din București care primea 159.000 de lei, lunar. Potrivit listelor nedate publicității, cele mai mari indemnizații sunt plătite în județele București, Constanța, Arad, Galați, Maramureș, Sălaj și Buzău, iar beneficiarii au funcții de conducere, dar și venituri din activități independente și drepturi de proprietate intelectuală și drepturi de autor.

Pe locul doi se afla o persoană din Constanța, care avea venituri din salariu și drepturi de proprietate intelectuală. Acesta beneficiază de o indemnizația de creștere a copiului în valoare de 141.679 lei, Iar pe locul trei se afla o persoană din București. Indemnizația este în valoare de 94.168, persoana având anterior venituri din drepturi de autor. Și un constănțean primea de la stat suma de 87.873 lei, pentru creșterea copilului, acesta fiind salariat și având funcția de director general. 

Citește și: Scrisoarea unei învățătoare către ministrul Educației: „Ne puneţi beţe în roate şi ne martirizaţi prin toate acţiunile fără cap”

 
 

Urmărește-ne pe Google News