Miercuri dimineața, de 1 iunie, curtea Bisericii Penticostale „Iisus Lumina Lumii”, din satul Frumușani, Călărași, s-a transformat în bâlci pentru copiii vulnerabili din localitate. Asociația Matias, înființată în 2006 la iniţiativa Bisericii Creştine Baptiste Maranata din Jilava, și-a propus să organizeze, în luna iunie, câte un bâlci în 4 localități sărace din România: Frumușani, Jilava, Sintești și Budești. 

De primul s-au bucurat deja peste 200 de copii. S-au adunat cu toții, încă de la ora 10, în curtea bisericii de pe strada Voinicului, nr. 1, atrași de baloanele și ghirlandele colorate de hârtie care decorau intrarea. „Mamaie, ce frumos e! Pot să rămân să dorm aici?”, îi spune un copil bunicii sale. Îi dă drumul la mână și se pierde apoi, repede, în mulțime. 

Copiii s-au întrecut în diferite jocuri Foto: Eli Driu

„N-aveam unde să-i ducem în altă parte”

Copiii din Frumușani nu au „tiribombe”, nici carusel, trenuleț, vestita caracatiță, ciocan, mașinuțe sau alte echipamente specifice parcurilor de distracție – nici curtea Bisericii nu e atât de mare încât să încapă toate cele enumerate -, dar au avut totuși parte de câteva surprize cum n-au mai văzut. 

„A fost neașteptat de frumos”, spune o mămică. „Ne-am bucurat și noi cu ăștia mici. N-aveam unde să-i ducem în altă parte”, adaugă femeia. Deși la 30 de kilometri de București, comunitatea este una dezavantajată și mulți dintre copii nu merg la școală din cauza nevoilor.

„Noi încercăm să-i ajutăm și în sensul acesta. Sunt copii din familii sărace, vulnerabile. Ne-am gândit ca măcar azi să reușim să le aducem o bucurie în plus”, spune pastorul Bisericii Penticostale în curtea căreia are loc evenimentul. 

Voluntarii, majoritatea adolescenți veniți din Jilava și Sintești, au pregătit standuri cu trei feluri de limonadă, dulciuri, popcorn, jucării de pluș, înghețată și produse de igienă, toate gratuite. În plus, a existat și un stand unde copiii și-au făcut poze și au primit figurine din baloane colorate. 

Întreceri în saci de cartofi, înghețată și baloane

„Haideți, treceți pe la standuri, copii! Vă așteaptă premii și surprize mari!”, îi îndeamnă, de la microfon, unul dintre voluntarii asociației. Cele mai aglomerate sunt cele cu dulciuri, iar după două ore, înghețata e prima care se termină. Mai sunt însă grămezi cu brioșe făcute în casă, prăjituri, cornuri cu ciocolată și iaurt. 

N-a fost niciun copil care să zică nu distracției: au tras la țintă, s-au întrecut în curse cu obstacole, au jucat baschet, au desenat și au sărit șotronul. 

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

„E o bucurie de nedescris să-i vedem pe ei fericiți și cu zâmbetul pe buze. Asta ne-am dorit. Ne-am așteptat la peste 200 de copii. Au venit cu părinți, cu bunici, cu frații mai mari”, spune Doinița Mihai, coordonatoarea asociației. 

Alături de Doinița se află și soțul acesteia, Nelu Mihai, care și-a asumat rolul de MC al evenimentului. Dirijează mulțimea cu ajutorul microfonului. „Vreau să văd aici, în curte, toți copiii cuminți, de la mic la mare, așezați-vă aici!”, le spune bărbatul. 

Și voluntarii îi îndrumă pe copii în spatele bisericii pentru un nou joc. Pare o muncă dificilă să-i alinieze, căci prichindeii zburdă dintr-o parte în alta. Au primit și fluiere, așa că e zarvă mare. 

„Atenție, aleg doar copiii cuminți și ascultători pentru joc! Iar premiile vă așteaptă”, le reamintește bărbatul la microfon. Începe o nouă întrecere în saci de cartofi. Rând pe rând, copiii intră în cursă, fete și băieți laolaltă, până când mulțimea se micșorează. 

Toți copiii joacă câte o rundă, iar cei mai rapizi dintre ei primesc, la final, cutii cu dulciuri. „Atenție, să nu vă loviți”, se aude la microfon. Câțiva dintre ei se împiedică sau își pierd papucii pe drum, dar sunt fericiți când trec linia de sosire. 

Voluntari veniți după garda de noapte

„We are the future” (trad. „Noi suntem viitorul”), scrie pe tricoul unui copil de 4 ani, care mănâncă o brioșă. E murdar din cap până în picioare, așa cum li se întâmplă tuturor copiilor, după o zi de joacă. 

Într-un cort, pe iarbă, sunt așezate și câteva măsuțe și scaune colorate, unde copiii desenează. Două fetițe în vârstă de 8 și 12 ani au în fața lor câte o foaie pe care se disting personaje biblice. „Îl colorăm pe Iisus”, răspunde una dintre ele. „Îți mulțumesc că ai venit”, spune o altă fată. Amândouă zâmbesc larg și par fericite. 

„Pentru bucuria lor suntem și noi aici”, spun alte două voluntare, asistente medicale la un spital din București. După garda de noapte au venit direct la bâlciul din Frumușani. Au adus cu ele și brioșe făcute în casă pe care le-au oferit copiilor din sat. 

Copiii au avut limonadă și dulciuri la discreție Foto: Eli Driu

„Am făcut un duș și ne-am revenit. Se simte oboseala, dar contează mai puțin când e vorba de copii. Sincer, ne bucură fericirea de pe chipurile lor”, spun cele două femei. „Pentru ea e prima zi ca voluntar”, adaugă Iulia. „Eu fac de câțiva ani voluntariat, așa că m-am antrenat”. 

Va rămâne în amintirea copiilor”

Nela, soția pastorului Bisericii Penticostale, se numără și ea printre voluntari. Servește copiii cu prăjituri și brioșe și e mulțumită că a reușit să bucure zeci de copii de ziua lor. E nemulțumită doar de faptul că primarul comunei nu și-a făcut apariția la eveniment. 

„Sunt sigură că va rămâne în amintirea copiilor de aici, nu s-a mai organizat așa ceva în Frumușani până acum. L-am așteptat alături de noi și pe domnul primar, dar n-a venit. Am căutat să facem ceva bun pentru acești copii, mai ales că majoritatea provin din familii sărace și numeroase”, mărturisește femeia. 

Abandonul școlar, o problemă accentuată în localitate

E nevoie de mai mult ajutor din partea comunității și de donatori generoși pentru ca situația să se schimbe, spune și Marian Niculae, pastorul bisericii.

De altfel, în curtea lăcașului de cult, asociația Matias a început construcția unui centru educațional care să funcționeze ca afterschool. „Mai e mult însă până la finalizarea clădirii”, spune pastorul. E nevoie de fonduri.

„Majoritatea familiilor au 5, 6 copii. Marea problemă e că, de la un punct încolo, copiii nu mai merg la școală”, adaugă Niculae.

Distracția se termină în jurul orei 13, cu jumătate de oră mai târziu decât au plănuit organizatorii. La plecare, voluntarii împart copiilor dulciurile rămase.

 
 

Urmărește-ne pe Google News