Karelina, care a obținut cetățenia americană după ce s-a căsătorit cu un cetățean american și s-a mutat la Los Angeles, a fost arestată la Ekaterinburg, în februarie, când se întorsese în Rusia pentru a-și vizita rudele.

Când a ajuns pe aeroportul din Kolțovo, telefonul ei mobil a fost verificat folosind cuvântul de căutare „Ucraina“. Autoritățile ruse ar fi găsit dovezi ale unui transfer bancar către o fundație proucraineană din America.

Ulterior, ea a fost reținută și acuzată de trădare. Karelina a pledat vinovată în procesul său închis săptămâna trecută.

„Instanța a găsit-o vinovată pe Ksenia Karelina de înaltă trădare și a condamnat-o la 12 ani de închisoare într-o colonie cu regim general”, a confirmat, joi, Tribunalul Regional Sverdlovsk din orașul Ekaterinburg.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că ea „a transferat fonduri în interesul unei organizații ucrainene, care au fost utilizate ulterior pentru achiziționarea de articole de medicină tactică, echipamente, mijloace de înfrângere și muniție de către Forțele Armate ale Ucrainei”.

Susținătorii ei spun că a donat 51,8 dolari către „Razom for Ukraine”, o organizație caritabilă cu sediul în New York care oferă ajutor umanitar copiilor și persoanelor în vârstă din Ucraina. Organizația caritabilă a negat că oferă sprijin militar Kievului.

Agenția rusă URA a precizat că acuzația inițială a fost legată de „înjurături într-un loc public”, o acuzație pe care a respins-o în instanță. Ea a fost inițial reținută timp de 14 zile, pentru „huliganism mărunt”, dar nu a fost niciodată eliberată, deoarece autoritățile au acuzat-o de „trădare” în timp ce se afla în custodie.

Balerina nu au fost inclusă în schimbul major de prizonieri între Rusia și Occident, de săptămâna trecută, dar avocatul ei, Mihail Mushailov, a declarat că speră să fie inclusă într-un schimb viitor.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News