Baza didactică, situată pe strada Rozelor din Timișoara, a fost folosită, până în anii 90, de elevii care studiau domeniul științelor naturii, scrie Renașterea Bănățeană. Ulterior, a fost preluată de Universitate, devenind astfel locul în care studenții învață despre domeniile horticulturii, peisagisticii, silviculturii și agronomiei. Aici cresc de la flori de apartament, la arbori, arbuști și chiar și diverse sortimente de legume de sezon.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Un bananier în Timișoara face fructe de zeci de ani și e vedeta bazei

Bananele sunt, de departe, cele mai spectaculoase produse ale bazei. Cine ar fi crezut că acestea cresc într-un bananier în Timișoara de peste 40 de ani? Arborele a crescut în sera special amenajată, însă, cu timpul, temperaturile s-au modificat. Deși nu mai beneficia de condițiile cu care se obișnuise, bananierul s-a dezvoltat normal și rodește, spre suprinderea cercetătorilor.

Calitatea fructelor și legumelor din comerț, pusă la îndoială

Una dintre problemele cu care se confruntă românii este calitatea fructelor și a legumelor pe care le cumpără din supermarketuri sau din piețe. Nu de puține ori am auzit că unele dintre produse, precum roșiile sau salatele, sunt stropite cu diverse substanțe chimice fie pentru a crește mai repede, fie pentru a nu fi atacate de dăunători. De pildă, fructele sunt acoperite cu o ceară specială pentru a da impresia că sunt proaspete cât mai mult timp.

O femeie a povestit, pentru sursa citată, că soțul ei, care lucrează în Statele Unite, a scăpat de o ciupercă de la unghia unui picior cu un pesticid folosit pentru unele fructe. Bărbatul fusese consultat de diverși medici din România, însă nu reușise să scape de problemă. Aflat într-o piață din Statele Unite, o precupeață i-a recomandat să încerce o substanță chimică cu care sunt stropite fructele pentru a nu fi atacate de dăunători, iar ciuperca a dispărut. Acest lucru i-a dat de gând soției bărbatului despre calitatea fructelor și a legumelor pe care le cumpărăm din comerț.

Conferenţiarul doctor Gheorghe Poşta este specialist în studierea legumelor. Cadrul didactic de la baza de cercetare a Univeristăţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului susține că cel mai bine ar fi ca oamenii să consume ceea ce plantează, însă recunoaște că nu toți au această posibilitate.

Gheorghe Poșta recomandă să cumpărăm produse de sezon de la producătorii locali care vând fructe, legume și carne în piețele volante.

sursă foto: Renașterea Bănățeană

Urmărește-ne pe Google News