Clima le-a permis câtorva gospodari din Clisura Dunării să-şi încerce norocul cu plantaţiile de smochini. Plantei i-a priit solul mioritic, iar producţia fructului exotic a devenit deja o tradiţie în unele locuri.
“Smochinul s-a adaptat foarte bine şi cultura lui merge strună. Asta nu se întâmplă în multe locuri din ţară, putem spune că e o microzonă aici, la noi. Am o plantaţie nouă, însă cei mai vechi pomi au peste 50 de ani”, a spus Florin Jeberean, un agricultor din localitatea Pojejena, care creşte smochini, din care face dulceţuri, dar şi rachiu.
Produsele le vinde în mare parte la târgurile de bunătăţi, iar restul, pe la prieteni şi cunoştinţe, deveniţi clienţi fideli. Preţul nu este unul pentru toate buzunarele – 80 de lei/ litrul.
Daca iubesti smochinele, tine minte cum faci dulceata de smochine!