Presiunea asupra grupului austriac Raiffeisen Bank International s-a intensificat, după ce coordonatorul american de sancțiuni, James OBrien, a vizitat Viena. Austriecilor li se cere să aibă un plan specific pentru vânzarea sau închiderea filialei ruse, potrivit acelorași surse.
„Am cerut băncilor să monitorizeze îndeaproape afacerile din Rusia și, în mod ideal, să le reducă cât mai mult posibil”, a menționat un purtător de cuvânt al BCE.
În replică, Raiffeisen Bank nu intenționează în prezent să trimită BCE planul său de lichidare din Rusia, a declarat un angajat al băncii, pentru Reuters. Banca analizează cu atenție diverse opțiuni de dezvoltare a afacerii pentru sucursala sa din Rusia, „inclusiv o ieșire atent gestionată”, a adăugat angajatul.
În februarie, Biroul de Control al Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA a lansat o anchetă asupra Raiffeisen Bank, deoarece banca continuă operațiunile în Rusia, regiunile parțial ocupate ale Ucrainei și Siria. În special, OFAC a solicitat date despre tranzacțiile și operațiunile mai multor clienți, a declarat atunci o sursă, pentru Reuters.
Raiffeisen Bank este al doilea mare creditor al Austriei și sprijină o mare parte a economiei naționale. Banca este, de asemenea, implicată activ în operațiunile de afaceri din Europa de Est.
Anterior, Agenția Națională Ucraineană pentru Prevenirea Corupției a inclus grupul Raiffeisen Bank International pe lista sponsorilor internaționali ai războiului. Motivul a fost continuarea operațiunilor în Rusia, precum și recunoașterea oficială a „DNR” și „LNR”.