Conform Băncii Mondiale, scăderea economiei mondiale va declanșa o creștere dramatică a sărăciei extreme.

În țările bogate, economia se așteaptă să scadă cu 7%, deoarece pandemia de coronavirus afectează puternic cererea internă și activitățile de ofertă, comerț și finanțe, conform raportului BM.

“O perspectivă îngrijorătoare”

Piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare vor înregistra o scădere de 2,5%. Se estimează că veniturile pe cap de locuitor vor scădea, în medie cu 3,6%, iar milioane de oameni se vor confrunta cu sărăcia extremă.

Raportul menționează că cel mai puternic lovite sunt țările în care pandemia s-a manifestat cel mai sever și unde economiile se bazează foarte mult pe comerțul global, turism, export și finanțarea externă.

“Este o perspectivă îngrijorătoare, cu posibilitatea ca această criză să lase cicatrici de lungă durată și să prezinte provocări majore la nivel mondial”, a declarat Ceyla Pazarbasioglu, vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale pentru Creștere Echitabilă, Finanțe și Instituții.

Uniți pentru o recuperare “robustă”

“Prima noastră preocupare este să abordăm situația globală ca problemă de sănătate și mai apoi ca urgență economică”, a mai spus Pazarbasioglu.

“Dincolo de asta, comunitatea internațională trebuie să se unească pentru a găsi modalități de recuperare a pierderilor cât mai repede posibil, pentru a împiedica milioane de oameni ajungă în sărăcie și șomaj”.

În raportul semestrial anterior, publicat în ianuarie, înainte ca Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare oficial pandemia de COVID-19, Banca Mondială a arătat că economia a înregistrat un plus de 2,5% în acest an, în creștere de la 2,4% față de 2019, grație unei recuperări treptate a comerțului și investițiilor.

60 de milioane de oameni ar putea trăi în sărăcie extremă în 2020

“Estimările actuale arată că 60 de milioane de persoane ar putea trăi în sărăcie extremă în 2020 și este probabil că aceste estimări să crească în continuare, iar redeschiderea economiilor avansate este principalul factor determinant”, a declarat și David Malpass, președintele Grupului Băncii Mondiale.

“Opțiunile politice făcute astăzi – inclusiv o mai mare transparență a datoriilor guvernelor pentru a genera noi investiții, avansul rapid în conectivitatea digitală și o extindere majoră a plaselor de siguranță în numerar pentru săraci – vor contribui la limitarea daunelor și la crearea unei recuperări mai puternice”, a afirmat el.

SUA și Japonia scad cu 6,1%, iar zona euro ajunge la un minus de 9,1%

Conform raportului Global Economic Prospects, economia Statelor Unite va fi în scădere cu 6,1% în acest an, în timp ce zona euro va scădea cu 9,1%. Se preconizează că economia Japoniei se va contracta și ea cu 6,1%.

De asemenea, se estimează că o scădere de 7,2% în America Latină și Caraibe, 4,7% în Europa și Asia Centrală, 4,2% în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, 2,8% în Africa sub-Sahariană, 2,7% în Asia de Sud și 0,5% în Asia de Est și Pacific.

“Probabil, ne așteaptă vremuri și mai dificile”

“Recesiunea COVID-19 este singulară în multe privințe și este, probabil, cea mai profundă pentru economiile avansate, de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace și prima contracție a producției în economiile emergente și în curs de dezvoltare, în cel puțin șase decenii”, a declarat directorul Grupului Prospectelor Băncii, Ayhan Kose.

 
 

Urmărește-ne pe Google News